Dostupni linkovi

Alarmantan broj mladih koji se klade i kockaju


Ilustracija
Ilustracija
Prvo istraživanje o stavovima mladih prema igrama na sreću u Crnoj Gori pokazalo je ono čega su se mnogi pribojavali - da je alarmantno visok procenat mladih koji se klade i kockaju.

Prema podacima do kojih su došli Vlada, Unicef i agencija De facto konsultancy sve je niža starosna granica, tako da se među anketiranim osnovcima i srednjoškolcima našao i jedan koji je sa pet godina prvi put ušao u kladionicu.

Osim teške socijalno ekomonske situacije najveću odgovornost za poražavajući trend imaju roditelji koji se sami klade i što je najgore - u te svrhe zloupotrebljavaju svoju djecu.

Golim okom gdje god da se krećete, u bilo kojem crnogorskom gradu možete da vidite kako su kladionice i kockarnice gotovo zaposjele prostor koji se obično nalazi veoma blizu stambenih objekata i škola.
Gotovo pola ispitanika ide u kladionice da bi tamo zaradili, kaže Olivera Komar.

Toga su svjesni i mladi, kaže predstavnica agencije De facto consultancy Olivera Komar, a da im klađenje nije ni malo strano pokazuju podaci iz istraživanja.

"Čak 43, 2 posto ispitanika kaže da ima neposredno iskustvo sa klađenjem a 33 posto maloljetnika ima tendenciju odlaska u kladionice", kaže Komar.

Možda je od svega najporazniji njihov odgovor zašto se klade.

"Vidjeli smo da je vrlo čest motiv zarada, gotovo pola ispitanika ide u kladionice da bi tamo zaradili a onda dolaze određeni emotivni faktori kada su u pitanju adreanlin koje proizvode kockarske igre – 30 posto, ili navika čak 20 posto. Motivi zabave i uzbuđenja su sporedni i otprilike 16 posto ispitanika je prijavilo tu vrstu motivacije", kaže Olivera Komar .

Zakon jasan o zabranama i kaznama

Iako po Zakonu o igrama na sreću kladionice i kockarnice moraju biti najmanje 250 metara udaljene od obrazovnih institucija u praksi ta norma još nema mnogo efekta jer ni zabrana ulaska maloljetnicima nije prepreka da uplate tiket ili za sebe ili za člana porodice, najčešće oca.

Ilustracija
Ilustracija
"Četvrtina ispitanika saopštava da otac ili neko drugi od članova njihovih porodica praktikuje naviku slanja najmlađih članova porodice da im uplate tiket, što govori o tome da jedan dobar dio porodica u Crnoj Gori zanemaruje zakonske propise iz te oblasti", ističe Komar.

Zakon neće kazniti nesavjesnog roditelja koji na taj način zloupotrebljava svoje dijete i šalje mu poruku da je klađenje normalna stvar, nego se sav teret odgovornosti prebacuje na vlasnika objekata za igre na sreću, kaže Aleksandra Popović iz Ministarstva finansija

"Prema zakonu strogo je zabranjen ulazak maloljetnog lica u kladionicu ili kazino ili automat klub. Tu je akcenat stavljen na preduzetnika, pravno ili fizičko lice i na odgovorno lice u preduzeću ili firmi. I mi prema njima djelujemo da oni onemoguće bilo kakav ulazak maloljetnika u kladionicu", napominje ona.

Osnovci i srednjoškolci iz ankete u većini imaju pozitivan stav prema osobama koje posjećuju kladionice i ne smatraju da je to loše. Drugačiji stav imaju prema onima koji odlaze u kockarnice i prema kojima nemaju tako blagonaklon stav.

Dok nerado priznaju da se oni lično pobornici klađenja tvrde da preko 80 posto njihovih prijatelja redovno posjećuju kladionice.
"Prosječno godište kada su prvi put posjetili kladionicu je 11 a najmlađi ispitanik koga smo obuhvatili uzorkom imao je pet godina kada je prvi put otišao u kladionicu", upozorava Olivera Komar.

Pomalo je iznenađujuće da je ispred Vlade istraživanje o stavovima mladih prema igrama na sreću pokrenula Uprava za igre na sreću. Portparolka Uprave Jelena Milić to objašnjava na slijedeći način

"Cilj zakona i države jeste da ima privrednu granu igara na sreću, ali društveno odgovornu. Do sada taj segment nije postojao ali se nadamo da će uskoro biti , da ćemo se svi malo probuditi i sagledati konkretnu situaciju i na tom polju djelovati", navela je Milić.

Koliko bi podaci o klađenju među mladima trebalo da probude nadležne možda najbolje ilustruje podatak o donjoj starosnoj granici za kladioničare među mladima .

"Prosječno godište kada su prvi put posjetili kladionicu je 11 a najmlađi ispitanik koga smo obuhvatili uzorkom imao je pet godina kada je prvi put otišao u kladionicu", upozorava Olivera Komar.
XS
SM
MD
LG