Dostupni linkovi

Al Kaida preuzela odgovornost za seriju eksplozija u Iraku


Eksplozija u Nasirijahu, južno od Bagdada, 10. avgust 2013.
Eksplozija u Nasirijahu, južno od Bagdada, 10. avgust 2013.
Ogranak terorističke organizacije Al Kaida u Iraku, preuzeo je odgovornost za talas bombaških napada u kojima je u subotu i nedelju ubijeno gotovo 80, a ranjeno na stotine ljudi. Organizacija Islamska država Iraka i Levanta postavila je na forume džihadista saopštenje u kojem preuzima odgovornost za talas bombaških napada u pretežno šiitskim četvrtima Bagdada, tokom proslave Ramazanskog bajrama.

"Islamska država se mobilizovala... u Bagdadu i južnim državama i drugde kako bi prenela kratku poruku otpora na treći dan Ramazanskog bajrama kao odgovor na operacije snaga bezbednosti”, navodi se u saopštenju.

Sjedinjene Američke Države oštro su osudile počinioce napada koji su izvršeni u Iraku, ocenivši da se radi o "neprijateljima islama". Stejt department je saopštio da su eksplozije automobila bombi, koje su odjeknule u bagdadskim kafićima i na pijacama, kao i eksplozije i pucnjave u drugim delovima Iraka, bili "kukavički napadi na čijoj meti su bile porodice koje su slavile Ramazanski bajram" kojim se obeležava kraj svetog muslimanskog meseca posta Ramazana.

"Teroristi koji su izvršili takve akte su neprijatelji islama i zajednički neprijatelj SAD, Iraka i međunarodne zajednice", rekla je portparolka Stejt departmenta Džen Psaki.

Ona je ponovila da SAD nude nagradu od 10 miliona dolara za vođu Al Kaide u Iraku Abu Bakra al-Bagdadija koji se, kako se pretpostavlja, krije u Siriji.

"On je preuzeo ličnu odgovornost za niz terorističkih napada u Iraku od 2011. od kojih su poslednji napad na zatvor Abu Graib kod Bagdada i samoubilački napad na ministarstvo pravde", rekla je Psakijeva.

"SAD su ponudile nagradu od 10 miliona dolara za informacije koje bi pomogle vlastima da ubiju ili uhapse Abu Bakra al-Bagdadija. Veća nagrada od te ponuđena je samo za informacije koje bi dovele do hapšenja vođe čitave Al Kaidine mreže Ajmana al-Zavahirija", dodala je ona, a preneo AFP.

Odgovor Stejt departmenta usledio je nedelju dana nakon što su SAD zatvorile ambasade i diplomatska predstavništva širom arapskog sveta zbog obaveštajnih informacija da Al Kaida priprema tetoristički napad na američke interese u tom regionu.

Inače, ovogodišnji Ramazanski bajram, tokom kog je ubijena 671 osoba, najsmrtonosniji je od 2007. godine. Nasilje u Iraku je od početka godine u porastu, a prema podacima UN, više od 1.000 Iračana je ubijeno u julu, najviše u toku jednog meseca od 2008. godine.
XS
SM
MD
LG