Dostupni linkovi

Al di Meola u Grad teatru: Virtuoz iz Elysiuma


Al di Meola u Budvi
Al di Meola u Budvi

Trio Al di Meole, jednog od najpoznatijih svjetskih gitarista današnjice, održao je koncert u Budvi u okviru evropske turneje na kojoj promoviše novi album "Elysium". Riječ je o autoru za koje kritika kaže da kombinuje savršenu tehniku sa dubokim osjećajima, a čiju virtuoznost jednako cijene kritika i ljubitelji gitare.

Ovogodišnji Grad teatar završen je koncertom tria Al di Meole, kojeg su na gitari i perkusijama pratili Peo Alfonsi i Peter Kaszas. Ovacijama su nagrađena njihova izvođenja Meolinih autorskih kompozicija, obrade Piacole, Bitlsa, sve do Mediteranskog Sundace-a.

"Nakon 40 godina karijere, pridajem više važnosti spektrumu emocija i sentimentalnosti nego tehničkom otvaranju u muzici. Na početku karijere je bila uzbudljiva mješavina roka i džeza, istraživanje raznih žanrova, tada je akcenat je bio na tehničkom umijeću."

Budvanska publika je imala prilike da čuje i kompozicija sa najnovijeg albuma Al di Meole "Elysium", koji označava ‘mjesto savršene sreće’, a autor kaže da je naslov izabrao jer "predstavlja njegovo trenutno stanje uma”, koje je oblikovala karijera duga četrdeset godina.

"Vjerovatno će Elysium slijediti novi album, kao njegov nastavak. Imam neobjavljene muzike koja je nastala u pripremi Elysiuma koju bih volio da doradim i snimim. Nakon toga bih volio da se posvetim Piazolinom opusu, a onda možda još jedan tribute Bitlsima i pop muzici, kao mom omiljenom žanru šezdesetih godina. Ali prvo bih snimio album moje originalne muzike kao nastavak Elysiuma", kazao nam je Al di Meola uoči koncerta.

Nastup Al di Meola trija na Grad teatru
Nastup Al di Meola trija na Grad teatru

Cijenjen od kritike i obožavan među ljubiteljima gitare, Al di Meola ima status svjetske zvijezde zahvaljujući jedinstvenom talentu i tehničkoj virtuoznosti na akustičnoj i električnoj gitari.

"Počeo sam na električnoj gitari, ali se rano u karijeri desio uspjeh sa Pako de Lusijom i Džon Mek Lafinom 1980. I prije toga, 1977 sam pozvao sam Pako de Lusiju da svira na mojoj ploči Elegant Gypsi. Onda je akustična ploča postala ogroman hit, u vrijeme kada se ništa slično nije moglo čuti.

Do tada nijedan instrumental nije imao takvo izvođenje na komercijalnom radiju, a Elegant Gipsy je tri godine kasnije vodio našem akustičnom gitarskom triju, koji je bio zaista ogroman uspjeh. Tada sam shvatio da će akustična gitara u Evropi i ostatku svijeta imati više uspjeha od električne. Za to ima mnogo razloga koje nalazim u nasljeđu klasične i world muzike. Znao sam da će akustična muzika prevladati, iako još uvijek ponekad sviram električnu gitaru."

Začetnik stapanja world muzike i džeza, Al di Meola je tokom karijere bi inspirisan latino muzikom, istraživao uticaje flamenka, tanga, muziku Bliskog istoka, Brazila i Afrike. Kaže da je počeo svirati gitaru zahvaljujući Bitlsima, a među navećim uzorima navodi i argentinskog kompozitora Astora Pjacolu.

"Bila je srećna okolnost odrastati u italijanskoj porodici u SAD, uz mješavinu različitih muzičkih uticaja u mom okruženju. Sa devet godina sam imao i sjajnog učitelja - džezera, kasnije sam u Njujorku mogao slušati velike koncerte, i volio sam Bitlse. Sve to skupa je oblikovalo moj stil."

Al di Meola je izdao dvadeset solo i još toliko albuma sa drugim muzičarima, sarađivao je i nastupao sa najvećim svjetskim muzičkim imenima i simfonijskim orkestrima, prodao je milione nosača zvuka i dobio pregršt nagrada, zato smo ga pitali što nakon takvih uspjeha može biti izazov za umjetnika?

"Izazov solo izvođenja. Stvarao sam komplikovane aranžmane, neke od najkomplikovanijih koje sam ikada svirao. Sve je u sinkopama i ritmu koji muzici daje kompleksnost. Mislim da što god da radim, da komponujem ili interpretiram nečiju muziku, sve mora imati odluku kompleksnosti, i izazova."

XS
SM
MD
LG