Dostupni linkovi

Akcijom "Sigurnost" protiv organizovanog kriminala


Specijalne policijske snage BiH, ilustrativna fotografija
Specijalne policijske snage BiH, ilustrativna fotografija
Pripadnici Federalne uprave policije, u saradnji policijom kantonalnih MUP-ova, započeli su rano u ponedjeljak ujutro opsežnu policijsku akciju kodnog naziva "Sigurnost". Akcija se odvija u većini gradova Federacije BiH protiv grupa i pojedinaca koji se bave teškim i organizovanim kriminalom. Pretresi su izvršeni na više od 150 lokacija u Federaciji BiH.
Pronađena je veća količina droge, naoružanja, municije, ukradenih predmeta.

„Akcija je usmjerena protiv grupa i pojedinaca, nosilaca teškog i organizovanog kriminala Federacije, a akcijom je obuhvaćeno oko 120 osoba“, kaže Elma Kadić, iz press službe Federalne uprave policije.

Akcija se provodi u nekoliko gradova Federacije. Glasnogovornik MUP-a Srednjebosanskog kantona Rusmir Prohan kaže da je do sada u tom kantonu privedno osam osoba:

„Pretresi su izvršeni na osnovu naredbe općinskih sudova na području kantona, i tom prilikom pronađeni su određeni predmeti koji dokumentuju krivična djela za koja su osumnjičeni. Radi se o krivičnim djelima nedozvoljene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, razbojništva, krađe vozila i nedozvoljenog držanja oružja ili ekplozivnih materija.“

Više mjeseci je vođena istraga i vodi se pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

„Tužiteljstvo BiH uključeno je provođenje akcije kodnog naziva ’Sigurnost’. Naime, u jednom predmetu u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, očekuje se lišenje slobode tri osumnjičene osobe u okviru te akcije. O svim aktivnostima upoznat je glavni tužitelj Tužiteljstva BiH. Radi se o jednom vrlo ozbiljnom predmetu organiziranog kriminala.“ Pojasnio je glasnogovornik Tužiteljstva Boris Grubešić.

U akciji učestvuje više od 2.000 policajaca, državno i kantonalna tužilaštva, kao i sve policijske agencije u Federaciji BiH.
XS
SM
MD
LG