Dostupni linkovi

Brak na prvi pogled


Slobodan Jakšić sa Anom i Ilijom Kangrgom
Slobodan Jakšić sa Anom i Ilijom Kangrgom
Sklapanje braka posredstvom specijalizovanih agencija uzima sve više maha u čačanskom kraju, ali se do sada nije dogodilo da klijent zaprosi i oženi provodadžijku. Ljubav između 31-godišnjeg Ilije Kangrge, kanadskog državljanina koji je ženu tražio u Srbiji, i službenice agencije za sklapanje brakova ’’Brak ja i ti’’ Ane Rafailović planula je na prvi pogled, a venčali su se nakon 15 dana. Iz nevladinih organizacija koje se bave trgovinom ljudima, međutim, pozivaju na poseban oprez prilikom stupanja u emotivne veze putem interneta.

Ilija Kangrga, mladić poreklom iz Otočca u Hrvatskoj, koji u Kanadi živi poslednjih 15 godina, želeo je isključivo u Srbiji da pronađe ženu sa kojom će provesti ostatak života. Pre godinu dana posredstvom interneta učlanio se u čačansku agenciju za sklapanje brakova ’’Brak ja i ti’’. Sa sekretaricom agencije Anom povremeno je komunicirao posredstvom skajpa i fejsbuka i obećao joj da će se videti kada bude došao u Srbiji kako bi mu predočila neke od kandidatkinja. Međutim, kada ju je prvi put video uživo osetio je da je ona žena njegovog života.

Mnogo mi se svidela, a video sam da i ona pokazuje neko interesovanje. Nisam hteo da propustim šansu, pa kako bude“, uz osmeh kaže Ilija.

Svi Anini planovi da svom klijentu pokaže devojku iz Makedonije pali su u vodu kada je Ilija rekao da ne želi više da gleda nijednu kandidatkinju za brak.

Ja kažem zašto, a on mi je odgovorio da želi mene. Ja sam bila u malo čudu, ali mi je bilo zaista i drago jer i on se meni jako dopao“, priča Ana.

Samo nekoliko sati od prvog susreta Ilija je tokom ručka zaprosio Anu, predloživši da zajedno odu na more kako bi mogla lakše da donese svoju odluku. Odluka je bila takva da je nakon povratka sa odmora organizovana veridba, a odmah nakon toga i venčanje. Na pitanje da li misli da je u čitavu priču sudbina umešala svoje prste, Ana Kangrga odgovara: „Totalno neočekivano, iznenada, kao u nekoj bajci. Zaista se sve tako lepo odvilo.“

Vlasnik agencije ’’Brak, ja i ti’’ Slobodan Jakšić ističe da je ovaj slučaj dokaz da agencije za sklapanje brakova više ne treba da predstavljaju tabu temu u Srbiji. Naš zadatak je da ljude učinim srećnima kao što su sada srećni Ilija i Ana, kaže on i plastično objašnjava: „Agencija je normalna stvar kao kad idete na more i kupili ste kartu preko agencije, a niste išli sami da lutate po moru da tražite smeštaj.“

Internet romansa Ilije i Ane završila se hepiendom, ali iz NVO ’’Astra’’, koja se bavi borbom protiv trgovine ljudima, upozoravaju da je, nažalost, sve izraženija pojava da su agencije za bračno posredovanje zapravo paravan za trafiking. Elena Krsmanović iz ove organizacije poziva na oprez sve one koji se odlučuju na pronalaženje srodne duše preko interneta.

„To podrazumeva da dobro upoznate osobu sa kojom ste razgovarali preko interneta, da uvek neko zna ako idete kod te osobe gde idete, da postoji neki dogovor da se čujete kada stignete da potvrdite da je sve u redu. Čak je dobro imati i neku vrstu signala, neke tajne reči koja će sugerisati da nešto nije u redu kada se čujete telefonskim putem, a da ta osoba, ukoliko ima zle namere, ne posumnja da prijavljujete da vam se dešavaju loše stvari“, upozorava Elena Krsmanović.
XS
SM
MD
LG