Dostupni linkovi

Afera "Crne trojke": Brajušković zatražio prijem kod ministra


Brajuško Brajušković
Brajuško Brajušković
Nova afera potresa Crnu Goru nakon što je bivši policajac Brajuško Brajušković javno prozvao nekadašnje čelnike policije Veselina Veljovića i Miljana Perovića da su organizovali i rukovodili batinaškim grupama, koje su navodno prebijale nepodobne novinare i opozicionare.

Nakon što je u srijedu u policiji saslušavan gotovo četiri sata, bivši pripadnik specijalne antiterorističke jedinice policije i nekadašnji rukovodilac obezbjedjenja spuškog zatvora, Brajuško Brajušković, novinarima nije želio da otkrije detalje. Samo je poručio da mu je život u opasnosti:

,,I dalje sam uplašen za sebe i svoju porodicu. Živim normalno. Čekao sam sve ove godine da će oni izgubiti tu vlast ali oni su je stalno obnavljali i ja u zadnjih pet godina uopšte nijesam dolazio u Podgoricu.“

Brajušković je najavio kako će sve lično saopštiti samom ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću, kod koga je zatražio prijem.

Do tog susreta, kako smo saznali u MUP-u, neće doći do ponedjeljka, do kada je ministar Konjević na odmoru, nakon čega će Brajuškovićev zahtjev biti razmotren.

U međuvremenu, njegove teške optužbe na račun bivših čelnika policije Veselina Veljovića i Miljana Perovića, da su upravljali tzv. crnim trojkama, koje su navodno prebijali nepodobne novinare i opozicionare, za list “Vijesti” potkrijepio je nekadašnji čelnik Šešeljevih radikala u Crnoj Gori Duško Sekulić. Kaže da se 2000. godine sklonio iz Crne Gore pošto ga je lično Brajušković upozorio da se sprema napad na njega.

I dok iz tužilaštva ima najava kako će početi da istražuju novu aferu, opozicija i dalje insistira na hitnoj sjednici Skupštinskog odbora za bezbjednost.

,,Koliko sam video u izjavama ostalih opozicionih kolega, oni su prihvatili tu inicijativu i ja očekujem da ćemo u najskorije vrijeme procesuirati taj naš zahtjev i da će sjednica Odbora za bezbjednost biti održana u najskorijem roku. Ja očekujem da ćemo imati mogućnosti da saznamo nove moment. Jednostavno, bezbjednosne službe koje su svi ovih godina imale potpunu desinhronizaciju između sebe pokažu profesionalnost i jednostavno omoguće i stave na uvid poslanicima neke nove momente u ovoj aferi ‘Trojke’”, kaže Vasilije Lalošević iz SNP.

Obrad Stanišić
Obrad Stanišić
Za Laloševićevog kolegu iz vladajuće DPS Obrada Miša Stanišića međutim nema ni govora o bilo kakvoj aferi “trojke”, već je, prema njegovim riječima sve iskonstruisano.

“Mislim da je priča o navodnim crnim trojkama sasvim izmišljena i iskonstruisana od strane bolesnih umova koji su htjeli da svoje privatne razmirice riješe na zakonom neosnovani način i da je to iskonstruisana priča, vjerujem potpomognuta sa osobama iz Crne Gore koje žele da pred otvaranje poglavlja 23 i 24 zaustave Crnu Goru na evropskom putu. Što se tiče hitne sjednice Odbora za bezbjednost mogu da kažem da, ukoliko se odlučimo na organizovanje i održavanje te sjednice vjerujem da će po ko zna koji put biti razobličena još jedna iskonstruisana, na besprimjeran i na krajnje lažan način sklopljena afera.”

Podsjetimo bivši direktor Uprave policije a sadašnji savjetnik predsjednika Crne Gore za bezbjednost Veselin Veljović i aktuelni direktor Spuškog zatvora Miljan Perović, oštro su odbacili optužbe Brajuškovića, nazivajući ih monstruoznim lažima, koje će Brajušković morati da dokaže na sudu. Oni su kategorični da tzv. crne trojke nijesu postojale i da Brajušković, kako sam tvrdi, nije bio njihov član već je u specijalnoj jedinici policiji bio kerovodja, odnosno vodič pasa.

U najnovijoj izjavi za Portal Analitika Veselin Veljović je otišao korak dalje i Brajuškovića nazvao patološkim lažovom, koga optužuje da je u spuški zatvor unosio drogu i mobilne telefone.

U isto vrijeme, Aleksandar Saša Zeković iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije zatražio je od nadležnih da Brajuškovićeve tvrdnje ispitaju.

„Mislim da se radi o jednoj zdravoj osobi sa priličnim profesionalnim iskustvom u policijskoj organizaciji, čak dodatno o policajcu koji je nagrađivan za preduzimanje i primjenu policijskih ovlašćenja tako da je on sasvim svjestan odgovornosti koju je preuzeo na sebe.“

O takozvanim crnim trojkama, odnosno batinškim eskadronima policije odavno se spekuliše u Crnoj Gori. Navodno baš one stoje iza brojnih nerasvijetljenih napada na novinare i javne ličnosti u Crnoj Gori, kao što su bili oni na urednika „Dana“ Duška Jovanovića 2000. godine, na direktora lista „Vijesti“ Željka Ivanovića 2007. i književnika Jevrema Brkovića 2008. godine, kada je ubijen njegov tjelohranitelj Srđan Vojičić.
XS
SM
MD
LG