Dostupni linkovi

Afera "Telekom": Vlast ne reaguje na zahtijev SAD


Milo Đukanović na saslušanju zbog afere "Telekom", ilustrativna fotografija
Milo Đukanović na saslušanju zbog afere "Telekom", ilustrativna fotografija
Ni treći dan nakon objavljivanja eksplicitnog saopštenja ambasade SAD u Podgorici, u kome se tvrdi da je tamošnja Komisija za hartije od vrijednosti i berzu došla do dokaza o podmićivanju u slučaju “Telekom” i zahtijeva da se privedu pravdi svi koji su krivi u ovom slučaju, nema reakcije nadležnih u Crnoj Gori.

Predsjednik Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica u slučaju privatizaije crnogorskog Telekoma Andrija Mandić kaže da je primjetan muk nadležnih državnih organa i funkcionera koji prati vrlo jasno saopštenje ambasade SAD u kome se tvrdi da je američka komisija došla do dokaza o podmićivanju i u kome se od Crne Gore eksplicitno traži da sve krivce privede pravdi.

Mandić kaže da ćutanje nadležnih ovoga puta neće pomoći i da se na ovome ne može završiti:

“Naravno da neće moći na ovome da se završi. Pozivao sam kao predsjednik tadašnjeg odbora i nadležnog državnog tužioca i pravosudne organe, ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića koji je bio član anketnog odbora da reaguju. Sada je pravi momenat jer ova bruka nije samo naša i samo naša sramota nego je to međunarodni skandal. Trebalo je da se crnogorski državni organi odnesu prema tome kako bi se odnijeli organi u nekoj drugoj zemlji. Na žalost u Crnoj Gori je situacija takva kakva jeste. Koliko god da mi guramo i podstičemo tužilaštvo da radi svoj posao, ono na žalost neće.”

Poslanik Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić kaže da je sramota i da je ponižavajuće što nakon godina tobožnje istrage oko privatizacije Telekoma koju vodi crnogorsko tužilaštvo, punu i jasnu sliku o tom slučaju dobijamo kroz saopštenje jedne ambasade. On dodaje da mu je posebno sporna reakcija nadležnih državnih funkcionera poput ministra pravde Duška Markovića sa kojim je u Parlamentu polemisao na tu temu:

“Postoje dokazi da su oni došli do dokaza iz Amerike u našem dvorištu da je bilo korupcije, a mi nijesmo u stanju ili nećemo da se bavimo svojim poslom, odnosno institucije koje treba to da rade. Ono što je bilo zanimljivo jeste reakcija gospodina Markovića na moje izlaganje u vezi sa ovom temom koji je onako ustvrdio da oni neće da sude na osnovu dokaza koje su pribavile druge države nego mi imamo naše institucije koje treba time da se bave. Evo nekoliko godina dobijamo informaciju da oni čekaju tu dokumentaciju iz Amerike, pa da čekaju da se to prevede i sada odjednom kao treba mi sami da nađemo dokaze jer su maltene ovi od strane SAD nevažni.”

Andrija Mandić dodaje da pokušaj zataškavanja ovog slučaj traje već devet godina:

Andrija Mandić
Andrija Mandić
“U suštini mi imamo kontinuitet u ponašanju državnih organa koji se od 2005 pa do sada ponašaju na sličan način. Mi imamo veoma organizovanu grupu koja se trudi da zataška sve u vezi sa korupcijom u privatizaciji Telekoma i to je jedan od prvorazrednih skandala.”

Američka komsija za hartije od vrijednosti ranije je ustvrdila da su trojica mađarskih direktora, od kojih su dva bili članovi Odbora direktora Crnogorskog Telekoma nakon privatizacije, 2005. godine podmitili više predstavnika crnogorske Vlade, kao i "sestru najvišeg vladinog funkcionera koja se bavi advokaturom".

U tom opisu crnogorski premijer Milo Đukanović ranije je prepoznao svoju sestru, advokaticu Anu Kolarević i ovako kvalifikovao nalaze američke komisije:

“Ono što ne pretpostavljam nego što ću vam eksplicitno reći jeste da je u pitanju jedna notorna glupost .Može vas ovakva ocjena začuditi zato što smo mi u Crnoj Gori naučili da gluposti samo postoje ovdje kod nas. Ne gluposti postoje i ovdje i tamo, i sa ove i sa one strane okeana.Gorim od nestrpljenja da američka agencija pošalje informacije koje je tražilo državno tužilaštvo.Gorim od nestrpljenja zato što znam da ćemo se slatko ismijati tome.”

Mladen Bojanić kaže da su i ovakvi premijerovi stavovi možda i bili povod da američka ambasada u Podgorici zauzme vrlo jasan i neuobičajeno oštar stav u vezi sa ovim slučajem:

“Moguće je da je ova poptuno jasna reakcija američke Komisije za hartije od vrijednosti , odnosno Ambasade SAD rezultat njegovog komentara da se radi o notornim glupostima.”

Istraga crnogorskog tužilaštva zvanično je i dalje u toku a prošle godine stiglo je na hiljade stranica dokumentacije iz SAD-a koja bi trebalo da pomogne u rasvjetljavanju tog slučaja. U kojoj je fazi istraga iz tužilastva ne saopštavaju.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG