Dostupni linkovi

Sabor raspušten, Hrvatska bira ponovno u rujnu


Sabor, arhivska fotografija
Sabor, arhivska fotografija

Odlukom Sabora u ponedjeljak o svom raspuštanju za mjesec dana stvorene su pretpostavke za izbore početkom rujna. Na lijevom centru je već jasno u kojem će sastavu u izbornu trku, dok su na desnom centru zahtjevi za opoziv Tomislava Karamarka sve snažniji.

Gotovo jednoglasnom odlukom dojučerašnjih vladajućih i dojučerašnjih oporbenjaka Hrvatski sabor se nakon šest mjeseci rata samoraspustio i otvorio put do prijevremenih parlamentarnih izbora, najvjerojatnije početkom rujna.

"Utvrđujem da je većinom glasova donesena odluka o raspuštanju Hrvatskog sabora, koja će stupiti na snagu 15. srpnja 2016. godine", kaže Željko Reiner, predsjednik Sabora.

Predsjednik oporbenih socijaldemokrata, Zoran Milanović, nada se kvalitetnijem sastavu Sabora nego što je aktualni.

"Sabor je prestao raditi, odnosno – ne raditi i raspustio se. Imat ćemo novi Sabor, vjerujem sa jasnijim konturama i jasnijim političkim opredjeljenjima, jer je ovo što smo trpili zadnjih pola godine zaista bilo ponižavanje", navodi Milanović.

Na lijevom centru se otprilike zna u kojem će sastavu ući u izbornu trku za izbore početkom rujna.

"Nekih izmjena će vjerojatno biti, ali to je više-manje to", kaže Milanović.

Njegova je procjena da će Istarski demokratski sabor kao i na zadnje izbore ići samostalno, a da će aktualni HDZ-ov saveznik Hrvatska seljačka stranka izići iz Domoljubne koalicije desnog centra.

Zoran Milanović
Zoran Milanović

"Mislim da im tamo nikad ni nije bilo mjesto. Mi smo s njima u povijesti imali dobru suradnju, a kakva će biti forma to ćemo saznati u sljedećih mjesec dana", ističe Zoran Milanović.

Na desnom centru nije sve tako jasno.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odgodio je do sutra za večeras zakazanu sjednicu Predsjedništva stranke, želeći tako odgoditi oštre kritike na svoj račun koje su neki članovi Predsjedništva najavili, pa i vjerojatne pozive da da ostavku.

Spominje se i mogućnost da se HDZ-ov eurozastupnik Andrej Plenković konačno odvaži i kandidira za čelno mjesto HDZ-a.

Novinari su u ponedjeljak Milanovića pitali i o toj mogućnosti, odnosno je li nakon izbora moguća velika koalicija lijevog i desnog centra u slučaju da na čelo HDZ-a dođe druga osoba, na što on nije dao jasan odgovor ponavljajući da su kadrovska pitanja HDZ-a njihova unutarnja stvar.

Zanimljivo je da je HDZ-ov predsjednik Sabora Reiner nakon odluke o samoraspuštanja Sabora želio da Sabor izglasa i poskupljenje obaveznog zdravstvenog osiguranja, ali su to zastupnici lijevog centra onemogućili tako da su izišli iz dvorane i srušili kvorum.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG