Dostupni linkovi

Francuska: Opsežna antiteroristička istraga nakon ubojstva policajca


U Parizu ubijen policajac
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Ubojstvo francuskog policajca i njegove partnerice kod Pariza je očigledan teroristički čin, izjavio je predsjednik Francoise Hollande. Militantna grupa "Islamska država Irak i Levant" (IDIL) preuzela je odgovornost za jučerašnji zločin. Francuske vlasti pokrenule su široku antiterorističku istragu.

U Francuskoj su na snazi izvanredne mjere sigurnosti od terorističkih napada u Parizu 13. novembra prošle godine kada je ubijeno 130 ljudi.

Sinoćnje ubojstvo dodatno je uzbunilo javnost, iako su mjere sigurnosti postrožene zbog Evropskog nogometnog prvenstva koje je u toku.

Predsjednik Francoise Hollande upozorio je da se Francuska, ali i druge zemlje, suočavaju sa terorističkim prijetnjama širokih razmjera.

"Žrtva je policijski zapovjednik. Njegova partnerica državna je službenica u Ministarstvu unutrašnjih poslova. To je nedvojbeno bio čin terorizma i počinitelj ga je želio prikazati takvim, a to je potvrdila i organizacija kojoj je obećao vjernost", rekao je Hollande.

Nakon hitnog sastanka Vlade, ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve također je ponovio da se radilo o terorističkom napadu.

"Vlada je posljednjih mjeseci mobilizirala jake snage, jer radi se o prijetnjama visokog rizika. Te prijetnje prisutne su u Francuskoj i cijeloj Evropi i na Zapadu. Svjedočili smo napadu u Sjedinjenim Državama. Zbog prijetnje sigurnosti građanima Francuske, uhapšeno je više od 100 pojedinaca od početka 2016", naveo je Cazeneuve.

Specijalci na mjestu napada
Specijalci na mjestu napada

Muškarac koji je protekle noći ubio francuskog policajca i njegovu partnericu već je bio osuđen 2013. na trogodišnju zatvorsku kaznu zbog "zločinačkog udruživanja radi izvođenja terorističkih akata", a sudilo mu se sa još šest optuženih.

Mediji su ga identificirali kao dvadesetpetogodišnjaka Larossia Aballu, koji je rođen u Francuskoj.

Napadač je na smrt izbo četrdesetdvogodišnjeg policajca pošto se oko 21 sat vratio kući, a napad se dogodio u mjestu Magnanville, šezdesetak kilometara sjeverno od Pariza i dvadesetak kilometara od grada Les Mureaux, gdje je policajac radio.

Svjedoci su potvrdili da je napadač vitlajući nožem uzvikivao Allahu Akbar – Bog je veliki. Nakon toga je kao taoce držao suprugu i dijete.

Ženu je zaklao, a pripadnici specijalnih snaga francuske policije ubili su ga nakon što su propali pregovori o predaji.

Trogodišnji dječak nije povrijeđen, ali je u stanju teškog šoka, saopćili su policijski izvori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG