Dostupni linkovi

Austrija: Počela primena dnevnih kvota za migrante


Granica Austrije i Slovenije
Granica Austrije i Slovenije

Austrija je danas u osam sati počela da primenjuje ograničenja po pitanju broja migranata koji dnevno mogu da uđu u zemlju.

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner je ranije najavila da će maksimalno 80 zahteva za dobijanje azila biti prihvaćeno dnevno sa balkanske rute, a propuštano 3.200 izbeglica.

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos je austrijskoj vladi poslao pismo u kome je ukazao da Beč ovim krši zakone Unije.

"Austrija spada u najopterećenije zemlje članice EU i dostigla je do svojih granica izdržljivosti", naglasila je Mikl-Lajtner u saopštenju i dodala da je pitanje razume kako obezbediti sopstvene granice sve dok ne postoji evropsko rešenje.

Ona je istakla da Austrija ne može savladati isti broj izbeglica kao prošle godine i da je uvođenje dnevnih ograničenja samo dalji korak ka zaustavljanju talasa izbeglica.

"Važno nam je da svaka zemlja duž balkanske rute deluje restriktivno na svojoj granici, a taj domino efekat je delotvorniji ako delujemo usaglašeno", podvukla je Mikl-Lajtner.

Ona je prenela da su pripreme za primenu dnevnih kontingenta zaključeni i da će u dnevnoj praksi dnevna kvota biti raspoređena na kvote za svaki sat.

Avramopulos je ocenio da "ono što su Austrijanci odlučili nije u skladu sa evropskim zakonima".

On je Beču poslao pismo u kome se ukazuje da odluka austrijskih vlasti nije u skladu sa evropskim zakonima i da su Austrijanci dužni da prihvate molbe za azil bez ograničenja.

XS
SM
MD
LG