Dostupni linkovi

"Smrt u Sarajevu" u utrci za Zlatnog medvjeda Berlinalea


Danis Tanović (u sredini) sa ekipom filma "Smrt u Sarajevu"
Danis Tanović (u sredini) sa ekipom filma "Smrt u Sarajevu"

Novi film bh. redatelja Danisa Tanovića "Smrt u Sarajevu" svjetsku premijeru imat će u okviru Berlinskog Film festivala (Berlinale) koji će svečano biti otvoren u četvrtak (11. veljače). Ovo ostvarenje bh. oskarovca stavlja u fokus atentat u Sarajevu i njegove refleksije na današnje društvo BiH.

Film "Smrt u Sarajevu" nastao je prema drami francuskog filozofa Bernarda-Henry Lévija "Hotel Evropa".

Priča je smještena u hotel gdje se priprema večera povodom stogodišnjice Prvog svjetskog rata. Kroz film se provlači tema Sarajevskog atentata i ličnosti Gavrila Principa, te današnje viđenje tog događaja.

U trogodišnjem procesu nastajanja bilo je dosta promjena, tako da je film, ispočetka zamišljen kao dokumentarac ugledao svjetlo dana kao igrani film.

"Ja sam te neke trenutke iskoristio i na njima počeo da gradim svoju viziju današnjeg Sarajeva, današnje Bosne i Hercegovine, moju viziju toga šta je taj atentat, sve te priče koje se ponavljaju, oko kojih se svađamo, da li je Gavrilo terorista, ili je heroj, da li je Franz Ferdinand žrtva ili okupator", kaže Danis Tanović, redatelj.

Glavne uloge u filmu igraju francuski glumac Jaques Weber, te glumci iz BiH: Izudin Bajrović, Snežana Vidović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović i mnogi drugi.

Ekipa filma "Smrt u Sarajevu"
Ekipa filma "Smrt u Sarajevu"

Glumica Snežana Vidović kaže da je od početka rad na ovom projektu bio nesvakidašnji.

"Kada smo se našli pred sam početak snimanja Danis je htio da to budu naše rečenice, da sami damo svoj dijalog i onda smo mnogo radili na improvizacijama, tako su nekako scene nastale", navodi Vidović.

Njenu majku u filmu igra Faketa Salihbegović – Avdagić.

"Mislim da smo, na kraju krajeva, dobili jedan film koji govori o svima nama, na svoj jedan čudesan način, i nikoga ne ostavlja ravnodušnim", ocjenjuje Salihbegović – Avdagić.

Prema riječima glumca Muhameda Hadžovića, Tanović je okupio izvrsnu glumačku ekipu u priči koja je bitna za bosanskohercegovačko društvo.

"Govorimo o vrlo osjetljivim stvarima na jedan jako neobičan način. Rezime toga je da Danis zna šta hoće i on vidi svoje glumce. On odsanja film i tako ga napravi", smatra Hadžović.

Posljednji film sa kojim se Tanović predstavio na Berlinale-u bio je "Epizoda u životu berača željeza" 2013. godine, koji je osvojio dva Srebrna medvjeda, za najbolji film i najbolju mušku ulogu.

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG