Dostupni linkovi

Održana prva vojna vežba Rusije i Srbije


Vojna vežba Rusije i Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Vojna vežba Rusije i Srbije

Zajednička vežba Oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije, prva u istoriji dve zemlje, održana je na poligonu Nikinci kod Rume. Uvežbavane su protivterorističke operacije.

Taktička antiteroristička vežba SREM 2014, najveća u poslednjih trideset godina, počela je desantom pripadnika Vazdušno desantne vojske, najmlađeg specijalnog sastava ruskih oružanih snaga, koji su za ovu priliku pre sedam dana doleteli iz Tule.

Najatraktivniji prikaz, koji je izvela ta jedinica, bio je desantiranje oklopnih borbenih vozila BMD-2 teških deset tona koja su iz transportera „Iljušin IL-76“ uz pomoć padobrana spuštena na teren da bi ih specijalci koristili u akcijama u nastavku vežbe. Ovakav transport borbenih vozila prvi put je viđen i izveden u Srbiji.

Na rusko-srpskim manevrima na Nikincima, uz učešće specijalaca i padobranaca srpske vojske, vežbano je i uništavanje objekata u kojima su teroristi i njihovo neutralisanje uz podršku helikoptera.

Tokom ove vežbe korišćene su bespilotne letelice i kvadovi naoružani mitraljezima, terenski četvorotočkaši koji su takođe izbačeni iz teških transportera “Iljušin”. Po 200 pripadnika obe vojske provežbalo je i dejstvo čete za podršku, napad vazdušno-desantnih jedinica i voda vojne policije na terorističku bazu, kao i sanitetsku evakuaciju.

Vladimir Antonijevič Šamanov, komandant Vazduhoplovno desantnih snaga Rusije, rekao je za RSE po završetku vežbe na Nikincima da će se saradnja dve vojske nastaviti.

“Cilj tih kontraterorističkih dejstava, kao što ste upravo videli, je zaštita ličnosti i uopšte državnog identiteta. Mi imamo odlične uslove i mislim da ćemo zajednički širiti kontakte i rešavati ubuduće sve zadatke zajedno”, naveo je ruski komandant.

Pripreme i izvođenje ove rusko-srpske vežbe, osim javnosti, oficira na licu mesta, diplomata, vojnih atašea i velikog broja novinara iz regiona i sveta, već danima pomno su pratili i stanovnici obližnjih Nikinaca, koji su za RSE rekli:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Vežba na poligonu Nikinci održana je na osnovu sporazuma Rusije i Srbije o vojno-tehničkoj saradnji iz novembra 2013. Pripreme za njeno izvođenje počele su u martu ove godine, a uvežbavanje komande i jedinica za vežbu realizovano je od 7. do 13. novembra na vojnom Aerodromu Batajnica i poligonu Tehničko-opitnog centra u Nikincima. Zajedničke vežbe vojnih vazduhoplovstava ovih zemalja planirane su za 2015. godinu.

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je za RSE da je vežba planirana pre godinu dana i da Srbija sarađuje sa vojskama velikog broja zemalja.

Do četvrtka iz Ministarstva odbrane Srbije i Vojske nije bilo moguće dobiti potvrdu informacije da se vežba održava, koja je stigla iz moskovskih medija i Ministarstva odbrane Rusije. Zabunu i sumnju da se nešto krije unela je činjenica da su, dok domaćim novinarima to nije bilo omogućeno, sve vreme ruski mediji sa lica mesta izveštavali o aktivnostima ruskih i srpskih oružanih snaga na poligonu Nikinci.

Ministar Bratislav Gašić podseća da će na sličan način za samo nekoliko dana u bazi na jugu Srbije vojska vežbati i sa američkim marincima.

“Činimo sve da naše operativne i funkcionalne sposobnosti podignemo na maksimalno visok nivo. Saradnja sa svim vojskama sveta uvek kao korist ima nova iskustva, nove tehnologije i tehnike. Tako da je Vojska Srbije otvorena da pokaže i da primi znanja. Svaki drugi komenatar tu je suvišan.”

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da su vežbe “SREM 2014” u jednom delu atipične.

“Utoliko što ruska vojska demonstrira nešto što nema dodirne tačke sa srpskim vojnim potencijalima. A to je strateški transport snaga za brzo regovanje na velikoj udaljenosti. Ojačana četa koja je iz Tule prebačena na aerodrom Batajnica prevalila je put od nekoliko hiljada kilometara. Inače samo izvođenje scenarija vežbe prilagođeno je nečemu što bi trebalo da bude praksa savremenih vojski, a to znači borbi protiv terorizma.”

Osim ovih sa Rusijom, Srbija je u julu vojne manevre već imala i sa zemljama članicama NATO saveza. Srpska vojska početkom jula zajedno sa pripadnicima oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Bugarske, Rumunije, Azerbejdžana, Makedonije i Hrvatske uvežbavala je učešće u mirovnim operacijama. U bazi “Jug” od 17. do 28. novembra predstoji joj vežba „Platinasti vuk 2015“ sa Marinskim snagama Evropske komande SAD i vojski četiri zemlje regiona.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG