Dostupni linkovi

Evropske reakcije na fudbalski incident: Zastrašujuće nasilje


Fudbalski meč Srbije i Albanije na stadionu JNA u Beogradu
Fudbalski meč Srbije i Albanije na stadionu JNA u Beogradu

Priredio: Slobodan Kostić

„Prema svim standardima, nasillje koje je usledilo bilo je zastrašujuće“, piše Nik Ejms u britanskom „Gardijanu“, opisujući šta se dešavalo na fudbalskoj utakmici Albanija-Srbija u Beogradu, nakon što je srpski štoper Stefan Mitrović uspeo da dograbi zastavu „imaginarne teritorije velike Albanije“, a albanski fudbaleri žučno krenuli da brane svoj „nacionalni simbol“ kao – „nadrealnu provokaciju“.

„Postoje mišljenja da je Srbija na tankom ledu u odnosima sa UEFA-om; najnoviji u nizu događaja zbio se prošlog meseca na istom stadionu gde su partizanovci razvili antisemitski transparent na utakmici sa Totenhemom“, dodaje Ejms, postavljajući pitanja za evropske fudbalske zvaničnike:

“Koliko se daleko može ići u izbegavanju susreta u kvalifikacijama između država čiji su odnosi obeleženi tenzijama“, pita on uz konstataciju da se „istorija ponavlja kao fudbalska tragedija“.

Dok BBC piše da se fudbalske asocijacije Srbije i Albanije suočavaju sa optužbama UEFA-e nakon „sukoba između fudbalera“ i „invazije navijača na terenu“, „Independent“ primećuje da čitav događaj opterećuju uzajamne optužbe fudbalskih čelnika dva saveza.

S druge strane, predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini „iznimno je ožalošćen zbog onoga što se dogodilo u Beogradu prošle noći“, napisao je na Twitteru portparol ove organizacije Pedro Pinto, dodajući da „igra ne bi smela da se meša sa politikom“. „Prizori koji su se mogli videti prošle nedelje u Beogradu su nedopustivi“.

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Jozef Blater osudio je incidente i poručio da fudbal ne sme da se zloupotrebljava.

"Fudbal nikada ne sme da se koristi u političke svrhe. Snažno osuđujem sve ono što se prošle noći dogodilo u Beogradu“, napisao je čelnik ove organizacije na svom Twitter profilu.

Direktor italijanskog fudbalskog kluba Lacio, inače nekadašnji reprezentativac Albanije Iglji Tare rekao je da su se albanski fudbaleri "dostojanstveno borili" da odbrane svoju zastavu i optužio medije da su krivi za incidente na utakmici Srbije i Albanije.

"Nadao sam se da ovakva utakmica može da se odigra u 2014. godini. Sve ovo se dogodilo, jer su srpski i albanski mediji podigli pritisak nagomilavanjem besmislenih tekstova", rekao je Tare.

On je kazao da je razočaran jer sport nije pobedio.

"Bila je veoma strastvena utakmica, koja je trebalo da ujedini dve zemlje. Umesto toga, dogodilo se sve ostalo", kazao je Tare.

Predsednik Fudbalskog saveza Hrvatske (HNS) Davor Šuker izjavio je da mu je žao zbog "nemilih događaja" na utakmici izmejdu Srbije i Albanije i izrazio nadu da će reagovati sve fudbalske instance.

"Sigurno je tamo bilo 98 odsto ljudi koji su želeli da gledaju utakmicu i onih par odsto koji ne žele, ali ne bih sad ulazio ko je kriv, jer nisam video snimak", rekao je Šuker.

Predsednik HNS je rekao da se nada da će na nemile događaje reagovati svetska i evropska fudbalska organizacija (FIFA i UEFA), kao i sve instance.

Portparolka šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, Maja Kocijančić oštro je demantovala da je EU na bilo koji način umešana u incidente na utakmici Srbija - Albanija i dodala da su srpske vlasti iskazale profesionalizam tokom delovanju u ovoj situaciji.

"Sportski događaji ne bi smeli da se zloupotrebljavaju u političke svrhe, posebno s obzirom na predstojeću posetu premijera Albanije Edija Rame Beogradu", ukazala je ona.

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) pokrenula je disciplinske postupke protiv Srbije i Albanije nakon prekida utakmice, a obe reprezentacije imaju rok do sledeće srede da se izjasne o onome što se dešavalo na stadionu Partizana.

XS
SM
MD
LG