Dostupni linkovi

Rad sa Isusom ne može u Kulturni centar Novog Sada


021.rs
021.rs
Izložba radova studenata master studija Akademije umetnosti u Novom Sadu umesto otvaranja, iz protesta je zatvorena, jer je Kulturni centar Novog Sada zahtevao da se ukloni jedan od radova. Uklonjena slika prikazuje razapetu ljudsku figuru bez lica, koja u rukama drži novčanice. Dok umetnici kažu da je izložba cenzurisana, Kulturni centar tvrdi da je u pitanju “uređivanje” postavke.

Studenti Akademije umetnosti svake godine početkom oktobra organizuju izložbu u Kulturnom centru Novog Sada, ove godine, međutim, ona je bila kraća nego što je to uobičajno. Naime, direktor Kulturnog centra Andrej Fajgelj je, kako on kaže “uredio” izložbu po svom ukusu uklonivši jednu sliku. Delo prikazuje razapetu ljudsku figuru bez lica, koja u rukama drži novčanice. Fajgelj je na društvenim mrežama naveo da nije reč o cenzuri.

“Tražio sam mišljenje od svih autoriteta do kojih sam stigao: autora, profesora, vernika, običnih građana. Umetnici su uglavnom govorili da nije uvredljiv, a i ako jeste, da je umetnička sloboda neograničena. Vernici i obični građani uglavnom da ih ipak vređa, da je to neprikladno poigravanje sa svetinjom. Odluka je bila teška, ali odlučio sam da zaštitim obične ljude, koji u umetničkom delu ipak vide i ono očigledno, 'Isusa koji grabi pare'. Odlučio sam da ne dozvolim rizik da većina građana bude uvređena i obespravljena i da još mora da plati za to. Jer ta ista većina, koja se izjašnjava da veruje u Isusa, je i glavni izvor finansija Kulturnog centra", smatra Fajgelj.

Organizatorka izložbe i Šefica Departmana za likovnu umetnost, Bosiljka Zirojević Lečić kaže za Radio Slobodna Evropa da je narušen koncept izložbe.

“Akademija, profesori i studenti, svi svmo istog stava da samim tim što je jedan rad istrgnut iz koncepta izložbe, to narušava ceo koncept izložbe i mi smo doneli odluku da to otvaranje pretvorimo u zatvaranje. Radovi su skinuti i nisu više u galerijskom prostoru”, kaže ona.

Umetnica Ivana Inđin koja već godinama priprema razne umetničke projekte kaže da je potez direktora Kulturnog centra, cenzura.

“Uređivanje je takođe jedan od instrumenata cenzure poznat tokom istorije. Tako da za mene to nije ni pitanje, naravno da je u pitanju cenzura. Mislim da se pre svega radi o jednoj površnosti, o površnom tumačenju umetničkog dela. To je zapravo jedna pozicija koja govori o tome da je kritičko razmišljanje o tome šta se događa u Pravoslavnoj crkvi, u religiji zapravo tabu tema”, smatra Inđin.

Kako lokalni mediji javljaju u znak solidarnosti novosadski umetnik Dušan Vuletić odlučio je da skine svoju izložbu iz Malog likovnog salona Kulturnog centra. On navodi da umetnici moraju da dignu glas kada postanu žrtve cenzure i represije.
Inače ovo nije prvi sporan momenat u istoriji Kulturnog centra Novog Sada.

Sadašnji direktor, Andrej Fajgelj došao je na čelo Kulturog centra u oktobru 2012. godine, pošto je tadašnja nova gradska vlast, predvodjena Srpskom naprednom strankom, smenila književnika Lasla Blaškovića, jer je natpis na toj instituciji bio istaknut samo na latinici.

Obrazloženje za smenu je bilo da je Blašković na taj način prekršio Ustav Srbije, Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisama, Statut grada i Statut Kulturnog centra. Andrej Fajgelj je kadar Treće Srbije, političke organizacije koju su u Novom Sadu formirali odbornici koji su u Skupštinu grada ušli na listi pokreta Dveri, s kojim su se potom razišli.
XS
SM
MD
LG