Dostupni linkovi

Demograf: Greške sa spiskova nestalih višestruko provjeravane


Helge Brunborg u sudnici 26. srpnja 2013.
Helge Brunborg u sudnici 26. srpnja 2013.
Na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću saslušan je zadnji svjedok tužiteljstva prije trotjedne ljetne pauze. Norveški demografski istraživač Helge Brunborg branio je svoj nalaz koji govori o skoro 7700 nestalih Srebreničana u srpnju 1995.godine, od teza Mladićeve obrane – da je istraživanje netočno te da su u taj broj stradalih ubrojeni i neki ranije ubijeni ljudi.

Mladićeva obrana se trudila osporiti pouzdanost Brunborgovog izvještaja ukazujući na nedostatak podataka o načinu smrti osoba s liste identificiranih žrtva, kao i podataka o nestalim sa spiskova Međunarodnog crvenog križa i organizacije Liječnici za ljudska prava.

No demograf Brunborg pojasnio je kako je popis koji je napravio za potrebe tužiteljstva – višestruko provjeravan, između ostalog i biračkim (prijeratnim i poslijeratnim) spiskovima te da je za 257 imena, za koje se utvrdilo da su krivo navedeni podaci - napravljena dodatna analiza.

„To je ono što nismo uspjeli preklopiti u prvom krugu. Dakle nismo prihvaćali takva preklapanja bez da smo konzultirali i uspoređivali druge vrste podataka. Kao što je mjesto rođenja, datum rođenja naravno, ali i sve druge dostupne podatke“, pojašnjavao je demografski stručnjak tužiteljstva.

Obrana je željela prikazati i kako su u srebreničke masovne grobnice sahranjivani i vojnici Armije Bosne i Hercegovine stradali u borbama prije srpnja 1995.godine. No Brunborg je naveo kako se dodatnim analizama - od 220 vojnika koji su prema vojnoj dokumentaciji stradali prije zauzimanja Srebrenice, za 140 utvrdilo da su im datumi smrti krivo uneseni.

Uz to Brunborg je potvrdio kako je na različitim popisima nestalih i ubijenih u srpnju 1995.godine – uspješno upareno gotovo polovica od 7692 imena žrtava.

„Ako pogledate na ekranu vidjeti ćete da koristimo iduće kriterije: ime prezime, očevo ime, datum rođenja, mjesto smrti...i u tom slučaju imamo 3325 preklapanja, što je gotovo pola od ukupne liste“, naveo je svjedok.

Podsjetimo, tijekom glavnog ispitivanja Brunborg je naveo da se njegov popis žrtava obnavljao novim podacima i provjerama sve do 2009.godine, između ostalog i nalazima DNA analiza masovnih grobnica, kojima je do tada identificirana 5061 osoba.



Suđenje generalu Mladiću za genocid, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce nastaviti će se 19.kolovoza ove godine, a najavljeni su iskazi demografskih stručnjaka čiji najnoviji podaci govore o preko 8000 srebreničkih žrtava.
Tužiteljstvo, koje je do sada ispitalo 130 svjedoka, najavilo je kako treba još oko 3 mjeseca za okončanje dokaznog postupka, nakon čega se iduće godine može očekivati izvođenje dokaza obrane.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG