Dostupni linkovi

Ivanov otkazao samit u Ohridu


Gjorge Ivanov
Gjorge Ivanov
Predsednik Makedonije Gjorge Ivanov je otkazao Samit Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi, koji je narednog vikenda trebalo da bude održan u Ohridu i Strugi.

"Državni interes i dostojanstvo Makedonije su me obavezali da donesem ovu odluku", rekao je Ivanov.

Makedonija je, kako je naveo, u potpunosti postupila u skladu sa osnivačkim dokumentima i pravilima i postupala je kao odgovorni predsedavajući Procesa.

"Na žalost, stare balkanske predrasude i kompleksi su ponovo oživeli uoči Samita. Neću dozvoliti da se preko leđa Makedonije prelamaju stare balkanske predrasude i da se prebijaju interesi balkanskih država, a da cenu plaća Makedonija", obrazložio je Ivanov odluku o otkazivanju samita.

Razlog otkazivanja samita je to što je zbog neupućenog poziva predsednici Kosova Atifeti Jahjaga najpre u utorak uveče učešće na samitu otkazao predsednik Albanije Bujar Nishani, a u sredu i šef hrvatske države Ivo Josipović.

Još pre nekoliko dana svoje otsustvo su najavili i predsednici Bugarske i Grčke. O nepozivanju Kosova kabinet makedonskog predsednika je ovih dana saopštio da je Samit sa utvrđenom strukturom:

“U skladu sa osnivačkim aktima i dosadašnjom praksom, Makedonija ne može bez saglasnosti drugih da poziva, naročito kada nam je stavljeno do znanja da bi zbog takvog koraka neke zemlje otkazale učešće", navedeno je u saopštenju iz predsedničkog kabineta.

U sredu je Ivanov rekao da se izazovi ne rešavaju bojkotom, nego dijalogom.

"Nadam se da ćemo što pre imati jedan drugačiji, evropskiji Balkan. Naravno, potrebno nam je partnerstvo Evropske Unije. I za Uniju je ovo jasan signal koji odslikava realnost u našem regionu", rekao je predsednik Makedonije.

Ivanov je istakao da neko treba otvoreno priznati da je regionalna saradnja pred ozbiljnim, krupnim izazovom.
XS
SM
MD
LG