Dostupni linkovi

Bramerc: Provedba Strategije za procesuiranje zločina ključna za BiH


Serge Brammertz
Serge Brammertz
Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Serž Bramerc (Serge Brammertz) tokom trodnevne posjete BiH ukazao je na to da provedba Startegije o procesuiranju ratnih zločina u BiH treba da bude jedan od ključnih prioriteta države i njenog pravosuđa.

Ocijenio je i da postoje kašnjenja u pogledu provedbe Strategije za procesuiranje ratnih zločina.

„Govorimo o stotinama slučajeva, o hiljadama osoba koje se trebaju ispitati. Vidjeli smo u posljednje vrijeme da je ostvaren određeni napredak, ali u svakom slučaju puno posla je još pred nama. Ured Haškog tribunala pruža izuzetnu podršku državnom Sudu BiH. Kolege moraju biti u stanju da se nose sa velikim brojem predmeta i iskreno vjerujem da su im potrebni veći resursi. Naravno, vidimo da se više predmeta prenosi na entitetski nivo, tako da je na njima da urade svoj dio posla“, rekao je Bramerc.

Posebnu ulogu u provedbi Strategije za procesuiranje ratnih zločina ima državni sud, no on sam ne može sve postići i potrebna je podrška svih pravosudnih institucija, dodao je Bramerc.

„Naravno, nije dovoljno samo osigurati da se predmeti sa državnog prenesu na entitetske pravosudne nivoe. Bitno je da se osiguraju tehnički kapaciteti i resursi na tim nivoima. Zato sam danas ovdje da razgovaram sa sudijama i tužiocima, da vidim koliko su spremni da rade na ovim predmetima. Jako sam zadovoljan susresti se sa kolegama koje su kompetentne i predane ovom poslu“, naglasio je Bramerc.

O prebacivanju slučajeva sa državnog na entitetske i pravosudne institucije Brčko Distrikta glavni haški tužilac razgovarao je i sa predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Miloradom Novakovićem. Ocijenjeno je, kaže Novaković, da se ovaj proces treba što prije završiti.

„Složili smo se da će najveći dio predmeta u narednom periodu biti prenesen i ustupljen entitetskom pravosuđu i pravosuđu Brčko Distrikta, da je to jedini način gdje se može u potpunosti implementirati Strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina. Svakako da su potrebna materijalna sredstva iz razloga što će veći broj predmeta biti procesuiran na entitetskom pravosuđu. To podrazumijeva, recimo, da će biti proširenje sistematizacije u određenim tužilaštvima i u određenim sudovima - i u Brčko Distriktu i u RS i u FBiH“, rekao je Novaković.

Odjeli za podršku svjedocima

Bramerc je tokom posjete BiH posjetio Okružni sud u Istočnom Sarajevu gdje je otvoren Odjel za podršku svjedocima. Ovaj odjel dio je UNDP projekta, koji ima za cilj da žrtvama svjedocima u krivičnim slučajevima pruži podršku tokom istrage i sudskog procesa.
Jedna od sudnica u BiH
Jedna od sudnica u BiH

Prije Istočnog Sarajeva ovakvi odjeli otvoreni su u kantonalnom sudu i tužilaštvu u Sarajevu i u Okružnom sudu i Tužilaštvu u Banjoj Luci. O provođenju Strategije za procesuiranje ratnih zločina u BiH, tokom otvaranja ovog odjela govorio je i rezidentini koordinator UN agencija u BiH Yuri Afanasiev.

„Sada je već opštepoznato da se Strategija za procesuiranje ratnih zločina ne provodi onako kako smo to u početku bili zamislili. Mislim da postoje mnoge političke prepreke zbog kojih se to ne radi. Zatim, tu su pitanja koja se odnose na tehničke aspekte i kapacitete - kao što vidite, tek sada počinjemo da radimo sa okružnim nivoom. Kada to uporedimo sa ostalim zemaljama u regiji koje se takođe bave procesuranjem ratnih zločina, kasnimo nekih pet šest godina. Mislim da je opštepoznato da ratni zločinci, kriminalci slobodno hodaju ulicama širom BiH. Svi znamo da je rat završio prije 17 godina. Ako za to vrijeme nismo proveli ovu strategiju, očigledno je da kasnimo“, naveo je Afanasiev.

Odjeli za podršku svjedocima pri okružnim i kantonalnim sudovima trebali bi da obezbijede sigurnost i zaštitu svjedoka u najtežim krivičnim procesima. Direktorica projekta podrške procesuiranja ratnih zločina pri UNDP-u Elma Prcić Bilić objašnjava šta je bit ovog projekta:

„Namjeravamo proširiti i na sve veće sudove koji će imati posebno priliv teških krivičnih predmeta ratnih zločina, mada ovi odjeli pružaju podršku i žrtvama seksualnog nasilja, u slučajevima ubistva i maloljetničke delikvencije - za svjedoke koji su maloljetnici. Za sada imamo na šest lokacija u tri mjesta, i namjeravamo do kraja ove godine početi raditi u Bihaću, Travniku i Novom Travniku, a nadamo se i dalje.“

Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde:
Kako BiH ocjenjuje strance u domaćem pravosuđu
Sarajevo: Izložba predmeta djece nastradale u opsadi
Suđenje Simatoviću: Završeno svjedočenje bivšeg djelatnika DB-a
Slučaj Bitići: Zločin bez kazne
Posmrtni ostaci civila iz Grapske još nisu pronađeni
Bramerc: Provedba Strategije za procesuiranje zločina ključna za BiH


*********
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG