Dostupni linkovi

Pomen zakonima i pravdi u Crnoj Gori


Performans MANS-a, Podgorica, 1.mart 2012.
Performans MANS-a, Podgorica, 1.mart 2012.
Pod nazivom "Pomen zakonima i pravdi Crne Gore" Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, zajedno sa studentskom Unijom i Unijom slobodnih sindikata, ispred zgrade državnog tužilaštva organizovala je još jedan u nizu performansa, ukazujući na spregu organizovanog kriminala i državnih struktura u Crnoj Gori.

Performans ispred zgrade državnog tužilaštva počeo je scenom u kojoj na stilizovanu kartonsku nadgrobnu ploču akter u crnoj majici sa natpisom MAFIJA, okrvavljenih ruku, nonšalatno zabada nož i postavlja igračku – automatsko oružje. Prilazi mu vrhovna državna tužiteljka koja se, nakon što je konstatovala da se zapravo ništa nije dogodilo, pozdravlja sa njim.

Iza policijske trake koja bi trebalo da simbolizuje da je policija obavila svoj posao okupljaju se građani polažući cvijeće i paleći svijeće ispred slike umotane u crni flor na kojoj je pisalo “Zakoni i pravda".

"Mi smo se danas okupili ispred državnog tužilaštva i ispred kancelarije gospođe Ranke Čarapić da odamo poštu zakonima i pravdi koje je ta institucija državnog tužilaštva ubila. Ostavljamo gospođi Čarapić cijelu scenografiju nebi li se spustila iz kancelarije i shvatila konačno što su rezultati njenog rada i do čega je to dovelo", pojasnio je koordinator MANS-a Vuk Maraš.

Performans MANS-a, Podgorica, 1.mart 2012.
Performans MANS-a, Podgorica, 1.mart 2012.
Bronim okupljenim novinarskim ekipama obratio se i predsjednik studentske Unije Demir Hodžić koji je u performansu odigrao ulogu beskrupuloznog mafijaša:

"Kao što su mafiji i danas bile krvave ruke to govori i da su u ovih proiteklih 20 godina mnogima ruke u Crnoj Gori okrvavljene zbog neotkrivenih zločina, loših privatizacija, neotkrivenih kriminalaca i neprocesuiranih slučajeva. Došli smo danas da kažemo da sve to mora da se riješi i da se promijeni."

Na vijencu položenom ispred zgrade tužilaštva ispisana su imena brojnih uništenih preduzeća u Crnoj Gori, zato što, kako kaže Vuk Maraš, državni organi nijesu radili svoj posao:

"U ime Vektre Jakić, Gornjeg Ibra, Građevinara iz Pljevalja, Mladosti, Prve petoljetke, Ski centra Bjelasica, Vumka, Beranke, DUP-a Brskovo, Ski centra Durmitor, Ciglane Rudeš, Željezare, Livnice, Elektroprivrede Crne Gore i svih onih preduzeća koja su uništena zato što je ispred ove institucije umrla pravda i zato što su ovdje umrli zakoni."

Performans MANS-a, Podgorica, 1.mart 2012.
Performans MANS-a, Podgorica, 1.mart 2012.
Koliko je iskrena ova žalost jer se se žalosti prate sa lelekom a ovdje niko nije zalelekao?

"Na veliku žalost preduzeća, naročito na sjeveru, su davno ljudi zalelekali jer su ona davno propala ili još uvijek propadaju a niko iz ovog tužilaštva nije uradio ništa da to spriječi."

Evo kako je Maraš odgovorio na pitanje zašto i mafija prima saučešće:

"Mafija nije primala saučešće nego je sa svojim saradnicima, Organom i teta Brankom stajala sa strane i gledala propast cijele crnogorske privrede kao što je to bilo u praksi,"

Dok se ispred tužilaštva odigravala predstava građani su zbunjeno zastajkivali, a bilo je i dobacivanja i negativnih komentara iz automobila:



Organizatori performansa, MANS, Unija slobodnih sindikata i Studentska unija, koji su 21. januara u Podgorici održali protest zbog ekonomsko-socijalne situacije u zemlji, za drugu polovinu marta najavili su novo veliko okupljanje građana sa, kako su najavili, proširenom listom zahtjeva Vladi premijera Igora Lukšića.
XS
SM
MD
LG