Dostupni linkovi

Slučaj Ugričić: Predizborno uterivanje straha


Sreten Ugričić
Sreten Ugričić
Načinom smene upravnika Narodne biblioteke Sretena Ugričića vlast u Srbiji poslala je svojevrsnu poruku građanima Srbije kako će proći oni koji ne misle kao vladajuća elita, smatraju sagovornici Radija Slobdona Evropa koji se takođe slažu da je ovo jedan brutalan početak predizborne kampanje.

Vlada Srbije smenila je u petak uveče na hitnoj telefonskoj sednici direktora Narodne biblioteke Srbije Sretena Ugričića, nakon što je, uz ostale potpisnike Foruma pisaca, podržao crnogorskog pisca Andreja Nikolaidisa

Ugričić se dan nakon smene obratio javnosti saopštenjem u kojem je naveo da ne žali što je smenjen, nego što je bezočno optužen da je podržavao nešto protiv čega se celog života borio.

„Nadao sam se da su zauvek ostala iza nas vremena kada ministar policije šalje poternice za nepodobnim intelektualcima i smenjuje rukovodioca bilo koje kulturne ustanove po kratkom postupku, ne obazirući se na nadležnog ministra kulture i evidentna dostignuća institucije. Bojim se da je naše društvo zakoračilo u stanje ogoljenog straha od izgovorene reči i javno iskazanog mišljenja, u stanje strepnje pred neizvesnostima koje dezorjentisani političari i njihovi mediji šire iz dana u dan. Ovo što se meni desilo bezobzirnom efikasnošću u roku od samo 72 sata nažalost je najkonkretnija potvrda da su te zebnje opravdane", navodi se u izjavi Ugričića dostavljenoj medijima.

Da li je razrešenje direktora Narodne biblioteke Srbije udar na slobodu mišljenja? Šta je sve uticalo na toliku motivaciju brze reakcije na smenu upravnika Narodne biblioteke, koji je uspešno obavljao posao u prethodnih deset godina. Na ova i neka druga pitanja odgovara urednica Peščanika Svetlana Lukić.

„Iznenađena sam brutalnošću i efikasnošću ove egzukucije nad direktorom Narodne biblioteke Sretenom Ugričićem. Iznenađena sam činjenicom da je to urađeno preko noći i sa sumanutim obrazloženjem. Izjave, pre svega ministra Dačića, koje su paradigma toga govore u prilog da su maske koje su postojale pod plaštom pravne države pale. Dačić je jednog dana osudio, presudio i zapečatio sudbinu direktora Nacionalne biblioteke. To je najava onoga što sledi.

Ta demonstracija sile je zapravo poruka svima koji se iz bilo kojih razloga budu ponašali na načine koji trenutno ne zadovoljavaju vladajuću koaliciju da će tako proći. To je uterivanje straha pred izbore. Bojim se da će brutalnost koja je samo najavljena, trajati svih narednih meseci. Pogledajte samo način na koji mi lažemo MMF, način na koji donose zakone iako EU kaže 'vaš Vrhovni savet sudstva ne radi ni legalno ni legitimno'. Oni se više ne obaziru ni na Evropsku komisiju, ni na MMF, tolika je panika među njima da će ignorisati kritike i boriti se za sopstveni opstanak
", ističe Lukić.

Dubravka Stojanović
Dubravka Stojanović
Istoričarka Dubravka Stojanović primećuje da je zapravo Sreten Ugričić poslednji predstavnik vlade Zorana Đinđića i smenu upravnika doživljava kao nastavak obračuna sa tom Đinđićevom političkom linijom

„Nisam iznenađena jer znam gde živim. Mene je čudilo što je Ugričić uopšte upravnik. Ono što je takođe važno jeste da se ne zaboravi da je Ugričića postavila Đinđićeva vlada. On predstavlja jedan od poslednjih relikata te vlade, tako da ja ovo vidim i kao nastavak obračuna sa Đinđićevom linijom. To mora da se gleda u kontekstu cele prošle decenije i najave novih izbora u kojima očigledno takva istrčavanja i neverovatne slobode da imate pravo da mislite, nisu predviđeni. To je vrsta pripreme pre svega onih koji su na bilo kojim funkcijama, ali i svih drugih da se zna kako to izgleda. Ovo je valjda jedina hitna odluka vlade Srbije“, napomenula je Stojanović.

Brzinom kojom je smenjen Ugričić iznenađen je i reditelj Gorčin Stojanović. Međutim, on kaže da ne može da prihvati način na koji je čitava priča pokrenuta i u kojoj se Ugrčić našao kao slobodnomisleći intelektualac

„Iznenađen sam jer se Vlada ponašala kao egzekutorska grupa, kao neka specijalna jedinica koja dobije signal i naređenje da nešto treba obaviti ona to obavi prekim sudom, čak bez suda, dve rečenice i gotovo. No, moram reći da je ovde sve pogrešno. Prvo je pogrešan Nikolaidisov tekst, jer prosto nije dobar tekst. Ne mislim na stavove nego na način na koji je nemušto izveo taj tekst. Ne možete razgovarati o metaforičkoj poetskoj pravdi, zna se šta je ona, to ima u svakom književnom leksikonu“, kazao je Stojanović.

Gorčin Stojanović
Gorčin Stojanović
On je dodao da je Srbija zemlja u nervozi što zbog izbora, što zbog krize a to je „jako zgodno za revolveraško prepucavanje i nadgurnjavanje u poznatom alfamužijačkom ključu srpske politike a iz oblasti ’čiji je veći’“

„Sve je ovde pogrešno. Nevolja je što sve počinje od jako lošeg teksta. Čak je pogrešna i odbrana Ugričića. Jeste malo pogrešio, ali je bio super ovih 10 godina i nemojte da ga dirate. Mene to užasava više od svega. Ne čudim se ja Dačiću ali se čudim Forumu pisaca i ovoj strani ’normalne’ Srbije koja tako histerično, ishitreno, neznalački, netaktički i nestrateški reaguje na nešto što je pre svega i posle svega samo rđavo pisanje“, zaključuje Stojanović.

Upravnik Narodne biblioteke Sreten Ugričić smenjen je nepunih 72 sata nakon što mu je ministar policije, jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića, Ivica Dačić javno zapretio zatvorom i zatražio smenu koja je ekspresno stigla.

Dačić je svoje pretnje nastavio i u subotu, ovaj put upućujući ih predsedniku Liberalno demokratske partije Čedomiru Jovanoviću koji je takođe stao u odbranu slobodne reči. Dačić je Jovanovića optužio da podržava ubice i teroriste.

"Niko nema pravo da podržava ubice i teroriste, naročito nema pravo to da bude državni službenik. Evo, i Čedomir Jovanović, kome su predsednika ubili, sada brani nekoga ko kaže da je ubistvo civilizacijski iskorak. Pa zašto onda deset policajaca svaki dan čuva Čedomira Jovanovića?", kazao je i dodao da neko možda misli da bi civilizacijski iskorak bio i da ubiju Jovanovića ili nekoga drugog, ali da će svako ko to kaže završiti u zatvoru.

Liberalno demokratska partija je nazvala ove istupe povratkom atmosfere linča u javni prostor Srbije.
XS
SM
MD
LG