Dostupni linkovi

Kontroverze oko Tadićeve posete Kosovu


Boris Tadić
Boris Tadić
Predsednik Srbije zavšio je još jednu božićnu posetu Kosovu, a iako mu odobren dolazak verskog karaktera, u Visokim Dečanima je izneo i političke stavove.

Zamenik kosovskog premijera Hajredin Kući izjavio je prištinskoj TV stanici Klan da predsedniku Srbije Borisu Tadiću kosovska vlada ubuduće neće dozvoljavati ulazak na Kosovo, zbog iznošenja političkih stavova.

Kući je rekao da je Tadić zloupotrebio privatnu posetu manastiru Visoki Dečani za Božić i prekršio obećanje.

Vlasti na Kosovu su odobrile dolazak predsedniku Srbije kao posetu verskog karaktera, a Tadić je, uz božićne poruke posle liturgije u manastiru Visoki Dečani, izjavio i da Beograd nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije ocenjuje za RSE da će ovo negativno uticati na dalji tok dijaloga Beograda i Prištine.

“Verujem da će doći do zastoja, a ono što je meni neshvatljivo je da se Tadić nada da će taj zastoj njemu doneti nacionalističke glasove na izborima. Verujem da će oni otići onim iskrenijim nacionalistima poput Tomislava Nikolića i DSS-a i to je ono što je zapravo poražavajuće za Srbiju,” rekla je Jelena Milić.

Ona dodaje da joj nisu jasne ni reakcije pokreta Samoopredeljenje koji su kamenovali Tadićevu kolonu i kritikovali kosovskog premijera Hašima Tačija što mu je odobrio posetu.

Milić: Licemerna politika

U prethodnom intervjuu televiziji Most iz Zvečana, Tadić je rekao i da neće biti ukidanja paralelnih institucija na Kosovu, ali i da je podela Kosova nemoguća. Jelena Milić ukazuje na važnost ove druge poruke.

“Implicitno ili eksplicitno, to je prva potvrda da je eksperiment sa barikadama i paljenjem prelaza bio jedan nenajavljeni pokušaj podele Kosova i da je Tadić sada primio poruku međunarodne zajednice da od toga nema ništa”, kazala je ona.
Jelena Milić, april 2011
Jelena Milić, april 2011

Na pitanje da li je to poruka i Srbima sa severa koji se spremaju za referendum, Milić odgovara:

„Apsolutno. Ono što je problem jeste što je tim istim Srbima do pre neki dan od strane vlasti u Beogradu davano pravo da se bave mandatom koji im nikako ne pripada, da bi im se sada reklo da bi organizovanje referenduma bilo preuzimanje nekih nadležnosti koje lokalne vlasti nemaju. To jeste jedna licemerna politika, ali mislim da ni predstavnici Srba sa severa nisu od juče u politici. Moram ipak priznati da i dalje nisam sigurna da ne postoji koordinacija jer postoji finansiranje tih opština od strane budžeta Srbije.“

Albanski intelektualaci sa juga Srbije pozvali su predsednike i premijere Kosova i Albanije da posete opštine Preševo, Medveđu i Bujanovac isto kao što je predsednik Srbije posetio Kosovo.

Kako piše agencija telelgrafi, predsednica Kosova Atifete Jahjaga i premijer Hašim Tači, kao i predsednik Albanije Bamir Topi i premijer Salji Beriša treba da ulože diplomatske napore kako bi posetili te tri opštine u kojima žive Albanci jer ih, kako navode, Srbija zapostavlja.

Prema njihovom mišljenju, dobar povod za posetu je i to što se u martu navršava 20 godina od referenduma Albanaca u te tri opštine o ujedinjenju s Kosovom, kao i 11. godišnjica od prekida oružanih sukoba na tom prostoru.
XS
SM
MD
LG