Dostupni linkovi

Adrijana Hodžić na čelu Administrativne kancelarije Severna Mitrovica


Most preko Ibra koji deli Mitrovicu na severni i južni deo.
Most preko Ibra koji deli Mitrovicu na severni i južni deo.
Administrativnom kancelarijom ‘Severna Mitrovica’ rukovodiće Adrijana Hodžić, Bošnjakinja iz Mitrovice, koja je do sada bila na čelu opštinskog pripremnog tima pri Ministarstvu za lokalnu samoupravu i Međunarodnoj civilnoj kancelariji. Administrativna kancelarija će obezbediti oko 80 novih radnih mesta i raspolagati budžetom od oko četiri miliona evra godišnje za osnovne usluge i infrastrukturne projekte u Severnoj Mitrovici.

Ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova, Slobodan Petrović, pozdravio je odluku Vlade za usvajanje njegovog predloga o imenovanju Adrijane Hodžić za glavnog izvršnog službenika Administrativne kancelarije Severna Mitrovica, koja će funkcionisati pod njegovim ministarstvom.

“Verujem da ćpredloženi kandidat za ovu poziciju, na osnovu stručne spreme i radnog iskustva u lokalnoj samoupravi ispunjava uslove da vodi ovu kancelariju, i da će se postarati da ova kancelarija obezbedi održive i efikasne usluge za građane severne Mitrovice, do konstituisanja organa na osnovu rezultata lokalnih izbora organizovanih od strane institucija Kosova”, kazao je Petrović tokom zasedanja Vlade.

Prema odluci Vlade Republike Kosova od 23. maja ove godine o osnivanju Administrativne kancelarije severne Mitrovice, Ministarstvo za lokalnu samoupravu objavilo je konkurs za 56 slobodnih radnih mesta, među kojima je bilo i mesto načelnika.

Administrativna kancelarija severne Mitrovice radiće na uspostavljanju boljih usluga građanima severa Kosova. Ona će se sastojati od sedam odeljenja za nadzor i upravljanje malim grantovima, uslugama i infrastrukturnim projektima.

Hodžićeva će upravljati Administrativnom kancelarijom Severna Mitrovica a njene dužnosti su da, između ostalog, predlaže i nagleda razvojne, regulatorne i investicione planove, te finansijsko poslovanje ove kancelarije.

Upozorenje Srbima

Inače, za posao u ovoj kancelariji prijavilo se oko 700 osoba, od kojih je nešto više od 100 Srba. Međutim, odmah po odluci o otvaranju kancelarije pri Vladi Kosova na severu, lideri Srba na severu su upozorili da će svako ko se zaposli u toj kancelariji biti kažnjen u skladu sa zakonima Srbije.

Slobodan Petrović
Slobodan Petrović
Da će izazova biti, složio se i ministar lokalne samouprave, Slobodan Petrović. On se međutim nada da će građani na severu prepoznati napore Vlade Kosova kao šansu i interes.

On je naglasio da je otvaranje ove kancelarije jedan od prvih značajnijih koraka aktivnosti Vlade Kosova na severu u poslednjih 13 godina.

„Želim da kažem da je ova kancelarija od velikog značaja i interesa za građana severne Mitrovice koji žive tamo. Ovo je kancelarija koja će imati mogućnosti implementaciju svih onih projekata koji će da imaju za potrebu da ojačaju kvalitet života naših građana koji žive u severnoj Mitrovici. Svakako najbolji odgovor za svaku vrstu pretnji je broj aplikacija. Svestan sam činjenice da će imat onih kojima neće odgovarati uspeh i rezultat ove kancelarije, ali i ja i Vlada se vodimo jednom činjenicom da želimo da svi građani na Kosovu imaju podjednake šanse za boljim i uspešnim životom“, kazao je Petrović.

Marko Jakšić, jedan od lidera Srba na severu Kosova ipak smatra da ova kancelarija neće moći da zadovolji potrebe srpskog stanovništva, već će ih asocirati, kako je rekao, na jednu „veliku nesreću koju su Srbi doživeli.“

„Ova opština koju je formirala Vlada Kosova je opština, za nas, jedne države koja je nastala na temelju i nesreći srpskog naroda. Takva opština ne može da zadovolji srpske potrebe. Bitno je da je Srbima u ovom trenutku najvažnija sloboda, a ta opština koju je formirala vlada Kosova jednostavno Srbima uzima slobodu, a priznaćete da je to nešto najvažnije na svetu“, kazao je on.
XS
SM
MD
LG