Dostupni linkovi

Abas pozvao Netanjahua da sjednu za pregovarački sto


Mahmud Abas
Mahmud Abas
Predsjednik Palestine Mahmud Abas u intervjuu za Izraelsku TV, koji će u cjelini biti objavljen u petak, pozvao je premijera Izraela Benjamina Netanijahua da se vrate pregovaračkom stolu i diskutuju o granicama iz 1967. godine. Istovremeno je rekao da nema pravo da se vrati u svoj rodni grad koji je sada u Izraelu.

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas proveo je djetinjstvo u Safedu u Galilei, ali su se on i njegova porodica nakon rata 1948. odselili i nakada se više nijesu vratili.

“Želim da vidim Safed. Moje je pravo da ga vidim, ali ne i da živim tamo”, rekao je Abas.

Na dodatni novinarski upit: "To je Palestina za vas ….?“ Abas je odgovorio:

”Palestina je sada za mene granica iz 1967., sa istočnim Jeruslimom kao glavnim gradom.Tako je sada i zauvjek?”

Abas vjeruje da buduća palestinska država treba da bude uspostavljena samo prije granica postavljenih nakon što je Izrael okupirao Zapadnu obalu i Pojas Gaze u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Ovo je velika promjena u odnosu na zahtjeve miliona Palestinaca koji tvrde da imaju prava da se vrate na svoju zemlju koja je sada dio Izraela, a što je godinama glavni kamen spoticanja u bliskoistočnim mirovnim pregovorima.

Izrael je uvjek odbacivao bilo kakvu mogućnost povratka, tvrdeći da bi navala Arapa izavala demografski disbalans i ugrozila postojanje Izraela kao jevrejske države.

Abas je u dijelu intervjua emitovanog u četvrtak uveče takođe rekao da dok god je on predsjednik neće biti trećeg palestinskog ustanka - intifade. Kako je rekao dok god on bude na vlasti, neće dozvoliti podizanje još jednog ustanka Palestinaca protiv Izarela.

“Dok god sam ja u ovoj kancelariji neće biti naoružavanja, treće vojne intifade. Nikada! Ne želimo da koristimo teror, ne želimo da koristimo silu. Želimo da koristimo diplomatiju i pregovore", kazao je palestinski lider.

No, njegove konstruktivne stavove veoma je brzo odbacio Hamas, palestinska islamistička grupa koja kontroliše Pojas Gaze. Hamas ne priznaje pravo Izraela na postojanje. Militanti Hamasa redovno otvaraju vatru na Izarel.

Portparol Hamasa, Sami Abu Zuhri za Reuters je rekao da je Abasova izjava da je Palestina samo dio okupirane teritorije u Šestodnevnom ratu 1967 .,“nepatriotski stav” i predstavlja znak obustavljanja “prava na povratak”.

”Ta izjava odslikava Abasovu kulturu i nikada se neće reflektovati na stavove palestinske nacije koja je na čitavoj palestinskoj zemlji”, rekao je Zuhri.



Još se čeka reakcija izraelskih zvaničnika na stavove Abasa iznesene u intervju izraelskoj TV.

Izraelski mediji komentarišu da se Abas sve češće obraća izraelskoj javnosti prije najavljenog podnošenjea molbe da Palestina postane država posmatrač u UN.

Procjenjuje se da pokušava da pošalje pomirljivu poruku Izraelu uoči putovanja u sjedište UN, gdje će zatražiti podizanje statusa palestinske teritorije, na Generalnoj Skupštini UN tokom ovog mjeseca.

Izreal sa druge strane navodi da se samo pregovorima mogu odrediti granice između jevrejske države i buduće palestinske države.

Francois Hollande i Benjamin Netanyahu u Tuluzu
Francois Hollande i Benjamin Netanyahu u Tuluzu
Benjanim Netanjahu, izraelski premijer, je u srijedu razgovarao sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom o potrebi da se obnove pregovori koji su u zastoju od septembra 2010. godine.

Netanjahu je rekao da bi bio srećan da se sastane s Abasom u Parizu, izrazivši želju da se pregovori obnove bez preduslova.

"Ako želite da to testirate, onda predsjednik Oland može da pozove predsjednika Abasa u Jelisejsku palatu. Ja sam ovdje, spreman sam. Trebaće mu dan da stigne. Možemo početi s moje tačke gledišta odmah i bez preduslova", kazao je Netanjahu na konferenciji za medije.

Oland je rekao da je to “divan prijedlog”, istakavaši da mu je Abas, koga je već dvaput sreo od kako je na funkciji predsjednika, rekao da nema preduslova.

Netanjahu je potom ipak kritikovao unilateralne mjere kakav je plan Palestinaca da unaprijede status u UN.

Palestinci vjeruju da će ovo glasanje primorati Izrael da se povuče sa sadašnje pozicije na linije koje su važile prije rata 1967. godine ili će se suočiti sa pravnom akcijom.
XS
SM
MD
LG