Dostupni linkovi

Istorijski dan za Kosovo


Kosovo, Kačanik
Kosovo, Kačanik

Danas će Skupština Kosova proglasiti nezavisnost a Kosovo postati država. Prema očekivanjima Skupština će u 15 sati početi svečanu sednicu na kojoj će biti usvojena Deklaracija o nezavisnosti.

U Prištini je do kasno u noć hiljade građana slavilo. Ulicama su kružili automobili, trubile su sirene i čula se pesma. Građani koji su sinoć bili na ulicama izjavili su da je ovo najsrećniji trenutak, kojeg su čekali predugo. Na kolima, prozorima, radnjama vijore se zastave, albanska nacionalna zastava te zastave Sjedinjenih Američkih Država i EU. Prodaju se razni suverniri sa nacionalnim obeležjima, na bilbordovima piše “Thank you”, u znak zahvalnosti zapadu koji je pomogao rešenju statusa na osnovu volje većine, zatim prodaju se i majice na kojima piše “Independent” ili “Good buy Serbia”. To je i slika opšteg raspoloženja koje vlada među Albancima, koji danas slave formiranje države.

Premijer Hašim Tači je u intervjuu sinoć izjavio da je ostalo još malo trenutaka da okončanja proceduralnih pitanja. “Nedelja je od istorijskog značaja u našim angažovanjima da formiramo države”, kazao je Tači. On je govoreći o reakcijama Beograda rekao da je uticaj Srbije na Kosovu definitivno okončan a da svaka veza kosovskih Srba s Beogradom mora ići preko kosovskih institucija. Tači je osvrćući se na kosovske Srbe rekao da niko nema razloga za strah i paniku.

Agenda proglašenja nezavisnosti uskoro počinje. Očekuje se da oko 10 časova prema skupštinskim procedurama, premijer Kosova Hašim Tači u 10 časova predsedniku Skupštine Jakupu Krasnićiju prosledi zahtev za održavanjem vanredne svećane sednice Skupštine. Zatim, u 12 časova predviđen je sastanak Predsedništva Skupštine, a posle toga sastanak parlamentarnih grupa. Prema očivanjima Skupština će u 15 sati početi svečanu sednicu na kojoj će biti usvojena Deklaracija o nezavisnosti. Prema scenariju koji kruži a koji nije zvaničan, predviđeno je da posle sednice u 18 časova u Medija centru u Grand Hotelu predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, premijer Hašim Tači i predsednik parlamenta Jakup Krasnići održe konferenciju za novinare. Nakon toga planiran je niz svečanosti. U 18.30 časova ispred Doma mladih i sportova u Prištini biće postavaljen obelisk nezavisnosti. Nešto pre 23 sata građanima bi trebalo da se obrate predsednik i premijer Kosova. Uslediće više koncerata, a svačanost povodom proglašenja nezavisnosti bi trebala da se završi u 23.30 velikim vatrometom.

U Kosovskoj policijskoj službi navode da je situacija mirna i da se nadaju da će tako i ostati, a patroliranje pripadnika UNMIK policije i KPS u sredina gde žive kosovski Srbi je pojačano.

Inače u Prištinu je stigao prvi kontingent od 50 prvih članova misije EU na Kosovu, EULEX. Očekuje se da ova misija u junu zameni UNMIK. Podsetimo da je glavni cilj ove misije da pomogne vlastima Kosova u izgradnji takvog pravnog sistema koji će biti zasnovan na principima multietničnosti. Ovu misiju predvodi holanđanin Piter Feit.

XS
SM
MD
LG