Dostupni linkovi

Nastavljaju se provjere naturaliziranih državljana BiH


Sarajevo, zgrada Parlamenta i Vijeća ministara BiH
Sarajevo, zgrada Parlamenta i Vijeća ministara BiH

Parlament BiH raspravljaće na narednoj sjednici o reviziji državljanstava dodijeljenim strancima u BiH. Do sada je već 661 državljanstvo oduzeto, a u Tužilaštvu BiH u toku su provjere

odgovornosti državnih i entitetskih funkcionera koji su posljednjih petnaest godina nezakonito dodjeljivali državljanstva BIH. Istovremeno se provjera i da li su naturalizirani Bosanci bili povezani s nekim od poznatijih osumnjičenih ili optuženih za terorizam.
Komisija za reviziju državljanstava dostavila je izvještaj o reviziji državljanstava Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, koje provjerava navode i analizira eventualne nezakonitosti u procesu dodjele državljanstava. Provjera teče u dva pravca, potvrdio je glasnogovornik Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić:
«Jedan smjer je taj da se u okviru udarne grupe za borbu protiv terorizma provjerava postoji li povezanost navedenih osoba sa terorističkim aktivnostima ili terorističkim opasnostima, a s druge strane, postoji određeni broj državljanstava za koje je definitivno utvrđeno da su izdata nezakonito. E, sada se vrše provjere da se utvrdi oko tih nezakonito izdatih državljanstava da li tu ima elemenata kaznene odgovornosti određenih osoba koje su sudjelovale u tim procesima. «
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine bavi se nalazima prve faze u kojima je državljanstvo oduzeto uglavnom osobama afro-azijskog porijekla, a nalaze je, nakon okončanog posla, iznio predsjednik Komisije Vjekoslav Vuković:
«Do sada smo pregledali, dakle, u prvoj fazi, oko 1300 predmeta i oduzeto je negdje oko 620 državljanstava osoba čija je zemlja podrijetla van bivše Jugoslavije.»
Imad al-Husein, poznatiji kao Abu Hamza, porijeklom Sirijac, jedan je od onih kojima je oduzeto bosanskohercegovačko državljanstvo i kome slijedi deportacija. S obzirom da Sirija spada u zemlje u kojima se krše ljudska prava, Abu Hamza je trebao biti deportovan u Hrvatsku, zemlju iz koje je došao u Bosnu i Hercegovinu. S obzirom da ga Hrvatska ne prihvata, biće izručen Siriji. Državljanstvo Bosne i Hercegovine je, kaže, dobio po zakonu, a deportacija je politički motivirana:
«Pa mi smo dobili državljanstvo na osnovu zakon koji je vlada u Bosnu i Hercegovinu i koji je priznat u ono vreme kad smo dobili. Bez ikakvih, da kažemo, poklona il' neko nama dao to. Ovako da kažem: ja sam dobio, ima zahtev, ima na osnovu čega sam dobio itd., naše problem nije pravni, naše problem je politički i mi ćemo to dokazati u našem tužba Bosne i Hercegovine u Strazbur.»
Što se tiče provjera o navodnoj terorističkoj prijetnji osoba koje su dobile bosanskohercegovačko državljanstvo, Abu Hamza kaže kako, za 15 godina, niko s njim na tu temu nije razgovarao niti ga je za šta optužio:
«I zakon UN, borba protiv terorizam, vrlo dobro to je objasnio, ko je, šta je i na osnovu čega. To znaš, ne možeš nekoga reći da je teerorista samo radi brada i kratke pantalone. Mislim da naš problem, naš izgled ili naša boja, na osnovu toga oni nas i sude.»
Sadik Ahmetović, predsjedavajući Parlamentarne komisije za ljudska prava koja će sutra razmatrati izvještaj Komisije, kaže kako ovo tijelo ne zalazi u detalje i nema mandat istraživati, smatra da treba izvršiti provjere kako bi se konačno utvrdilo ko je u pravu:
«Oni koji su dodjeljivali državljanstva nelegalno, suprotno tadašnjim propisima i zakonu, taj problem je veliki problem za Bosnu i Hercegovinu i ona se, evo, zadnjih nekoliko godina bori sa problemom nelegalnih državljana Bosne i Hercegovine, trebaju dati svoje iskaze pred nadležnim sudskim i tužilačkim organima Bosne i Hercegovine i eventualno imati za to i sankcije.»
Ukoliko se utvrdi odgovornost osoba koje su dodjeljivale državljanstva, ona će biti proslijeđena na dalje postupanje entitetskim organima, kažu u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. U međuvremenu, Abu Hamza kaže kako sa svojim advokatom priprema tužbu protiv Bosne i Hercegovine u Strazburu i, ukoliko je dobije, nada se da će se vratiti natrag u zemlju nakon čega bi pokrenuo novu pravnu bitku s onima koji su ostali. Ukoliko mu uspije, od Bosne i Hercegovine bi mogao tražiti i odštetu. Podsjetimo, Maher Arrar je od Kanade dobio milionsku odštetu nakon što je deportovan u Siriju gdje je mučen i zlostavljan, a potom ponovo vraćen u Kanadu.
XS
SM
MD
LG