Dostupni linkovi

Povećan broj napada na novinare


“Tokom ove godine zabelezno je povecanje nasilja nad novinarima. Nasilje je dolazilo iz tri pravaca-vlast, poslodavci i pojedinci. Rekao je prilikom predstavljanja izvestaja o napadima na novinare predsednik Asocijacije profesionalnih novinara Kosova, Fatos Bytyqi.

On je istakao da su samo o decembru zabalezena cetiri teska slucaja. Jedan novinar RTK je napadnut u zgradi televizije od strane radnika koji rade ili su radili u ministarstvu javnih sluzbi, U Gnjilanu je od strane zvanicnika Skupstine opstine Gnjilane napadnuta ekipa televizije Kohavizion, istovremeno zbog napada i mesanja u ovlascenja programskog osoblja i uspostavkljanja cenzure jednu televizijsku kucu u Gnjilanu je napustilo 14 novinara, snimatelja i tehnickog osoblja.

Takodje u decembru u jednim dnevnim novinama u Pristini osam novinara je napustilo posao zbog toga sto nisu adekvatno tretirani od poslodavca.

Medjutim najtezi napad na poslenika javne reci je ubistvo novinara i Bardhyl Ajeti,koji je 3 juna ranjen na magistralnom putu Pristina Gnjilane. Ajeti je od zadobijenih rana preminuo u jednoj italijanskoj bolnici gde je prebacen u teskom stanju.

U izvestaju se konstatuje da je pozitivna cinjenica da su pripadnici KPS-a i pravosudni organi preduzeli konkretne mere prema napadacima na novinare.
XS
SM
MD
LG