Dostupni linkovi

(Ipak) Dva nova ministarstva u vladi Kosova


Nakon sto je odobreno u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, u Pristini je zvanicno objavljeno formiranje dva nova ministarstva u vladi Kosova. Prvi zamenik sefa UNMIKa Lari Rosin potpisao je dve Uredbe o osnivanju Ministarstva pravde i ministarstva unutrasnjih poslova.

Posto je dobio dokument premijer Kosova Bajram Kosumi je ocenio kako je zeleno svetlo iz Njujorka snazan signal podrske kosovskoj vladi:

“Vlada Kosova ne preuzima samo nadleznosti vec i obaveze da garantuje bezbednost gradjanima, na osnovu reda i zakona jedne demokratske drzave“, kaze Kosumi.

Sef UNMIK-ovog odeljenja za policiju i pravosudje, Zan Dusur, koji je Kosumiju predao dve uredbe, izjavio je kako je ovo veoma znacajan dan za vladavinu zakona, postovanje ljudskih prava i jacanje bezbednosti na Kosovu:

“To je veliki dokaz poverenja u kosovske institucije, koje ce preuzeti odgovornost i obaveze“, kaze Dusur, isticuci kako su na odluku o formiranju dva nova ministarstva posebno uticali dobri rezultati rada Kosovske policije sluzbe.

Iako mnogi ocenjuju da ce za mnoga pitanja i dalje biti nadlezan UNMIK prenos nadleznosti u oblasti policije i pravosudja je poceo.

Odredjene su tehnicke grupe koje ce raditi na formiranju ministarstava, a vladajuca koalicija, koju cine Demokratski savez Kosova i Alijansa za buducnost Kosova, treba da odgovori na pitanje ko ce biti ministri policije i pravosudja.
Bajram Kosumi kaze da ce to biti profesionalci:

“Dve kolicione stranke vode razgovore o podeli ministarstava i odluke ce biti donete na vreme”, kaze Kosumi.
XS
SM
MD
LG