Dostupni linkovi

JERUSALIM


Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana upozorio je u Jerusalimu da bi pobeda militantnog Hamasa na izborima za palestinski parlament pocetkom iduce godine, mogla dovesti u pitanje nastavak novcane pomoci Unije Palestincima.
"Sve palestinske stranke imaju pravo da uccestvuje na izborima, no pri tome mora postojanti neki kod ponasanja, kojeg bi se svi trebali pridrzavati. Tesko je zamisliti da nasi partneri u buducnosti mogu biti stranke koje ne osudjuju nasilje i koje u svom programu i dalje imaju za cilj nestanak izraelske drzave. Evropska unija je vrlo vazan donator sredstava za palestinsku upravu. Ako ishod izbora bude takav da donese pobedu partiji koja Izraelu ne priznaje pravo na postojanje, Evropska unija ce vrlo tesko nastaviti izdvajati novac za palestinsku vlast", izjavio je predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku, Havijer Solana.
Hamas je u petak u poslednjem krugu lokalnih izbora pobedio u veccini opsstina na Zapadnoj obali. Istovremeno, u nedelju je vladajucca palestinska grupacija Fatah, nakon sukoba dveju frakcija postigla dogovor da na predstojeccim parlamentarnim izborima 25. januara ide sa dve liste. Jednu predvode mladji politiccari koji se protive politici stare garde predvodjene predsednikom palestinske samouprave Mahmudom Abasom, a drugu sam Abas.
XS
SM
MD
LG