Dostupni linkovi

HAG


Glavna tuziteljica Haskog tribunala Karla del Ponte u cetvrtak ce pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija “kriticki “ ocjeniti saradnju Srbije i Crne Gore najavio je njen savjetnik Anton Nikiforov.
On je na konferenciji za novinare u Hagu potvrdio da Tuzilastvo nije zadovoljno saradnjom Beograda u dostavljanju dokumenata posebno onih koje se odnose na generala Ratka Mladica optuzenog za genocid u Bosni i Hercegovini. “Takozvane nove stranice iz Mladicevog dosijea koje su iz Beograda najavljene kao nesto novo, ne sadrze informacije o Mladicu ili su bile neispunjene iako su dio dosijea, kazao je haski zvanicnik.
BEOGRAD
Tuzilastvu Haskog tribunala danas ce biti predat original dosijea generala Ratka Mladica kako bi se zvanicnici tog suda uvjerili u namjeru Srbije i Crne Gore da u potpunosti saradjuje s Hagom.
Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju Srbije i Crne Gore s Tribunalom Rasim Ljajic izjavio je da je od Tuzilastva u Hagu dobijen predlog da se po modelu koristenom u Hrvatskoj, ostvari uvid u arhive drzavne zajednice.
BEOGRAD
Ministar pravde Srbije Zoran Stojkovic rekao je da che propusti, ukoliko ih je bilo, biti ispravljeni. Stojkovic je napomenuo da ce se slobodan pristup arhivama za haske tuzioce osigurati postepeno, a dokumenta se nece moci koristiti van procesa.
PARIZ
Kontakt grupa je izrazila podrsku izaslaniku Ujedinjenih nacija za status Kosova Martiju Ahtisariju stavljajuci do znanja da pregovori o statusu “moraju biti vodjeni u duhu realizma i bez unaprijed utvrdjenih stavova o zakljuccima” tih pregovora.” U saopstenju sa pariskog sastanka na nivou direktora politickih direkcija ministarstava inostranih poslova Kontakt grupe koju cine SAD, Rusija, Francuska, Njemacka, Britanija i Italija se naglasava da se pregovori o statusu moraju odvijati uporedo sa sprovodjenjem standarda.
BEOGRAD
Drzavni tim Srbije za pregovore o Kosovu odrzao je prvi radni
sastanak u Beogradu. Usvojen je Poslovnik o radu, formiran Sekretarijat tima i vise radnih grupa.
PRISTINA
Zamjenik specijalnog izaslanika UN za status Kosova Albert Roan zavrsio je trodnevnu posjetu Kosovu, tokom koje je razgovarao sa predstavnicima UNMIK-a, institucija Kosova i srpske zajednice. Roan je izjavio da su sigurnost i zastita etnickih zajednica kljucni, te upozorio da eventualno nasilje moze otezati ostvarenje ciljeva Kosova.
PRISTINA
Nezavisno Kosovo je doprinos miru i stabilnosti u regionu, ocjenili su u srijedu poslije sastanka u Prisstini predsjednica Parlamenta Republike Albanije, Jozefina Topali i predsjednik Kosova Ibrahim Rugova.
Topali je predsjedniku Kosova potvrdila da che se Albanija svim
politicckim i institucionalnim mehanizmima zalagati za nezavisno
Kosovo.
PODGORICA
Crnogorski premijer Milo Ðukanovic izjavio je da relevantne instance u ovoj republici ocekuju da Evropska unija, OSCE i Savjet Evrope budu partneri u pripremi i realizaciji referenduma o drzavnom statusu.
PARIZ
Novi Visoki pretdvsanik za BIH je Kristijan Svarc SSiling bivssi ministar u Kolovoj Vladi u Njemacckoj odluccilo je Vijecee za implementaciju mira na sastanku u Parizu . Njemacki diplomata preuzece duznost krajem januara iduce godine.
BANJALUKA
Policija Republike Srpske potvrdila je da je protekla dva dana u Banjaluci uhapsila sest osoba osumnjicenih za ratne zlocine nad bosnjackim i hrvatskim civilima u logoru Manjaca 1992 godine.
ZAGREB
Potpredsjednica Hrvatske Vlade i ministarka branitelja Jadranka Kosor na pitanje novinara da prokomentarise tvrdnju koja se ccula u Saboru da se branitelj iz Gline Ivo Bukovac navodno ubio zbog tv emisije Latinica u kojoj je kriticki govoreno o Tudjmanu, rekla je da prave razloge treba vidjeti a medije pozvala na oprez kad o tome izvjestavaju. Zaposleni na HTV-u i srijedu su prikupljali potpise za smjenu direktora Mirka Galicha.
BEC
Ordganizacija za medije jugoistoccne Evrope, sa sjedisstem u Beccu, uputilo pismo hrvatskom premiejru Ivu Sanaderu u kome izrazzava duboku zabrinutost zbog prjetnji smrchu novinaru splitskog Ferala Dragi Hedlu zbog serije cclanaka o ubistvima Srba u ratnom Osijeku. U pismu se trazzi od premijera da se preduzmu koraci kako bi se zastititila bezbednost ovog novinara koji radi i za nass radio.
NOVI SAD
Clanovi monitoring misije Savjeta Evrope formirane nakon serije
etnicki motivisanih incidenta u Vojvodini u Novom Sadu su razgovarali sa najvisim predstavnicima pokrajinske vlasti.
BANJALUKA
Savez udruzenja izbjeglica i raseljenih lica Bosne i Hercegovine na godisnjoj skupstini u Banjaluci usvojio je platformu koja se odnosi na omogucavanje boljih uslova za odrzivi povratak. Predsjednica Saveza Mirhunisa Zukic upozorila je da se deceniju nakon rata vratilo tek 300 hiljada izbjeglica i raseljenih i zatrazila vise budzetskih sredstava na svim nivoima ;
ZAGREB
Zbog zlostavljanja i zanemarivanja ,milioni djece sirom svijeta iskljuceni su iz drustva i nevidljivi u zvanicnim statistikama –upozorava Unicef u ovogodisnjem izvjestaju.
GAZA
U Gazi se dogodila eksplozija u kojoj je ranjen portparol Dzihada Kader Habib saopstili su palestinski izvori navodechi da je to drugi napad izraleskih vazdussnih snaga u srijedu.
BAGDAD
U Bagdadu je mirno uoci izbora na kojima 15 miliona Iracana ima pravo da bira prvi parlament sa punima mandatom nakon svrgavanja Sadama Huseina. Skole, banke, prodavnice i kafici su zatvoreni iz predostroznosti. Policija nadzire specijalni rezim saobracaja, dok su granice zemlje i vazdusne luke takodje zatvoreni.
BRISEL
Predsjednik Evropske komisije ZZoze
Manuel Barozo (Jose Barroso) odbacio je u srijedu u Briselu najnoviji
predlog Velike Britanije o smanjenju budzzeta Evropske unije (EU) za
period od 2007. do 2013. godine.
BRISEL
London predlaze da budzet 25-orice iznosi 849.3 milijarde eura. Britansko predsjednistvo Unije naglasava da bi sav dodatni novac dobile siromasne i nove clanice Unije. Buzet ce biti jedna od tema na samitu Evropske unije u cetvrtak u Briselu.
BEJRUT
Hiljade Libanaca okupilo se u Bejrutu na sahrani poslanika i glavnog urednika uglednog dnevnika An-Nahar Dzibrana Tuenija. On je poginuo u ponedjeljak u bombaskom napadu nedaleko od glavnog grada. Tueni je bio glasni kriticar mijesanja Sirije u libanske poslove.
Francuska je u medjuvremenu uputila Savjetu bezbjednosti nacrt rezolucije o produzavanju i sirenju istrage u vezi sa ubistvom bivseg premijera Libana Rafika Haririja.
TEHERAN
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedzad je izjavio da je holokaust mit i ponovio da bi jevrejsku drzavu trebalo premjestiti u Evropu , Kanadu ili na Aljasku. Ahmedinedzadov govor na velikom mitingu u juznoj provinciji Sistan-Baludzistan prenosila je televizija.
Portparol Evropske komisije Ema Advin povodom najnovijih ocjena iranskog vodje je izjavila: “Ovakve ocjene su potpuno neprihvatljive. Imamo snazan osjecaj da Iran steti sopstvenim interesima ovakvim stavovima. Oni svakako ne doprinose jacanju povjerenja u vezi sa iranskim namjerama.”
XS
SM
MD
LG