Dostupni linkovi

Bezbednost i zaštita manjina ključni


Medjunarodnoj zajednici su jasni ciljevi kosovskih Albanaca, ali za status je potrebno jos puno posla obaviti, izjavio je zamenik specijalnog izaslanika UN za status, Albert Rohan.

Na kraju posete Kosovu Rohan je od albanskih lidera zatrazio da se posebno posvete pitanjima koja se ticu poboljasanja zivota manjina:

“Mi znamo stremljenja Albanaca, ali status nece automaski doci. Jos mnogo posla treba uraditi u ispunjenju standarda kao sto su vladavina zakona, decentralizacija i ekonomija. To je veoma vazno za buducnost”, rekao je Rohan.

Glavna tema o kojoj je Rohan razgovarao sa liderima kosovskih Albanaca i Srba bila je decentralizacija. Rohan je istakao da ce medjunarodna zajednica podrzati samo funkcionalna resenja:

“Kosovu je potreban funkcionalan sistem lokalne uprave, koji ce biti finansijski stabilan i koji ce zadovljiti razlicite etnicke zajednice”, izjavio je austrijski diplomata.

Prema njegovim recima decentralizacija ce biti deo resavanja statusa, iako ostaje da se razmotre brojna tehnicka pitanja. Rohan je kazao da razume zahteve Srba za vise novih opstina, ali da to ne moze ici u nedogled s obzirom da bi te opstine finansijski bile neodrzive.

On je pozvao Albance da nastave sa ispunjenejm standarda a Srbe da ucestvuju u radu institucija. Albert Rohan je naglasio da su bezbednost i zastita manjina najznacajnija pitanja bilo kakvog resenja statusa.
XS
SM
MD
LG