Dostupni linkovi

Nije riječ o zvaničnom dokumentu



„Nacrt izvještaja Venecijanske komisije o crnogorskim referendumskim pravilima“, kaže za naš radio Tomas Markert, sekretar tog tijala, „nije i ne treba da bude pretjerano precizan, izričit, jer se još uvijek ne radi i zvaničnom dokumentu, već samo o Nacrtu koji je i dalje podložan izmjenama“:

„U ovom momentu taj Nacrt izvještaja nije trebalo ni da bude objavljen, jer se ne radi o zvaničnom dokumentu, iako mi je poznato da je to štivo već svima na raspolaganju i da su ga mnogi mediji objavili. Naglašavam da je na taj Nacrt moguće djelovati amandmanski na Plenarnoj sjednici Venecijanske komisije koja je zakazana za 16.decembar. A u ovom momentu zaista je teško predvidjeti kakve će sadržine biti podnijeti amandmani. Jedino što vam sada mogu reći i što je očito iz izvještaja je da će i u toj konačnoj verziji biti sugerisano da suprotstavljene strane sjednu za pregovarački sto i pokušaju da se dogovore oko ključnih nesuglsica. Drugim riječima, ni u krajnjoj veriziji taj izvještaj ne mora biti izričit u smislu preporuka, jer se vlastima i opoziciji sugeriše da sami dođu do zajedničkog riješenja“.

Komentarišući činjenicu da je Nacrt izvještaja Venecijanske komisije već unio zabunu i da ga suprotstavljeni politički akteri prezentuju i čitaju onako kako im odgovara, Markert kaže da ga to neiznenađuje:

„Mislim da je razumljivo to što svi pokušavaju da se uhavate za onaj dio koji najviše odgovara njihovom stanovištu“.

Markert, ipak, naglašava da će nakon zvaničnog usvajanja izvještaja Venecijanske komisije biti u prilici da otkloni i neke od trenutnih dilema i da pojasni segmente tog dokumenta, naročito one koji se budu dvoznačno tumačili:

„Za sada ni neću pokušavati da interpretiram taj izvještaj jer nije zvaničan i nije ni trebalo da bude objavljen. Kasnije, kada taj dokument bude zvaničan, možete nam se slobodno obratiti da pojasnimo svoje stavove“.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG