Dostupni linkovi

BEOGRAD


Visoki predstavnik EU Havijer Solana izjavio je vecceras u Beogradu da che biti vrlo vazzno da glavni tuzzilac Hasskog tribunala Karla del Ponte tokom predstojeche posete Beogradu dobije pozitivnu poruku o spremnosti za dalju saradnju sa Tribunalom. Stav EU o saradnji SCG sa Hasskim tribunalom je dobro poznat, a vlasti u Beogradu su se, uocci poccetka pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruzzivanju sa EU, obavezale na nastavak saradnje sa Hagom, rekao je Solana na konferenciji za novinare.
On je istakao da je u razgovoru sa predstavnicima crnogorske vlasti i opozicije, stekao utisak da postoji moguchnost da posle izvesstaja Venecijanske komisije dodje do dijaloga vlade i opozicije u Podgorici o referendumu o nezavisnosti.
Visoki predstavnik EU je dodao da je Unija ponudila da bude posrednik u tom dijalogu, ako to strane zzele.
Govorechi o Kosovu, Solana je naglasio da che EU u potpunosti saradjivati sa specijalnim izaslanikom UN za razgovore o statusu Kosova Martijem Ahtisarijem i da je od "susstinskog znaccaja" da Beograd i Prisstina saradjuju.
Solana se danas u Beogradu sastao sa predsednikom SCG Svetozarom Marovichem, potpredsednikom vlade Srbije Miroljubom Labusom, ministrom spoljnih poslova SCG Vukom Drasskovichem i sa predsednikom i premijerom Crne Gore Filipom Vujanovichem i Milom Djukanovichem kao i liderom Socijalisticcke narodne partije Predragom Bulatovichem.
Glavni tuzzilac Karla del Ponte doputovache 8. decembra u Beograd.
XS
SM
MD
LG