Dostupni linkovi

Ima incidenata, ali ne i eskalacije nasilja


Iako se procenjuje da je opsta situacija stabilna jer nema iskalacije nasilja, sa ulaskom u pregovaracki proces poslednjih dana na Kosovu su zabelezeni pojedinacni incidenti.

Autobus koji saobraca na relaciji Dragas-Beograd pogodjen je granatom iz rucnog bacaca, koja nije eksplodirala.

Napad se dogodio u subotu uvece kod Prizrena. Portparol UNMIKa Remi Durlo kaze da nema povredjenih:

“U autobusu je bilo 11 putnika, sedam kosovskih Albanaca, tri Bosnjaka i jedan Srbin. Oni su putovali od Dragasa prema Prizrenu kada je autobus napadnut granatom koja nije eksplodirala. Niko nije povredjen”, izjavio je Remi Durlo.

Sef UNMIKa Soren Jesen Petersen je osudjujuci ovaj incident ocenio da je opsta situacija na Kosovu stabilna, ali upozorio da incidenti nisu dobri za razgovore o statusu. Remi Durlo:

“Ovakvi incidenti pokazuju da ce tokom procesa resavanja statusa izolovani pojedinci ili grupe pokusati da ometu Kosovo na njegovom putu ka krajnjem cilju. Njima nije vazno koga ce pritom povrediti, ali takve provokacije se ne smeju tolerisati”, preneo je Durlo Petersenove reci.

Poslednjih dana na Kosovu je bilo nekoliko incidenata. Jedan se desio u selu Susica, kod Gracanice, kada su nepoznati napadaci u blizini skole pucali na srpskog mladica i pritom ga ranili.

U cilju sprecavanja eskalacije nasilja UNMIK policija je, kako je saopsteno, povecala broj patrola i punktova sirom Kosova, a posebno oko skola i verskih objekata.
XS
SM
MD
LG