Dostupni linkovi

Vlada u sjeni afera


Zamjenici Visokog predstavnika, Lorens Batler i Martin Naj, upozorili su prije nekoliko sedmica predsjednika Vlade RS-a, Peru Bukejlovića, na listu zakonu koji je njegova vlada trebala da podrži, ali nije. Mjesec dana poslije, dvojica međunarodnih zvaničnika konstatuju da ništa nije urađeno. Vlada RS-a ide u pogrešnom smjeru, ocjena je prvog zamjenika Visokog predstavnika, Lorensa Batlera:

“Umjesto da rješava probleme, Vlada RS pravi probleme - opstruira usvajanje zakona, što blokira zemlju koja stremi pridruživanju Evropskoj uniji.”

Ambasador Batler ilustrovao je to najnovijim primjerom sa sastanka koji je zakazao ministar sigurnosti Bariša Čolak, a ticao se borbe protiv terorizma. Naime, direktor policije RS-a, Dragan Andan, nije se pojavio na tom skupu jer ga je Čolak nazvao po hrvatski - ravnateljem, a ne po srpski - direktorom.

Tek, konkretnije detalje o opstrukcijama vlade RS-a iznio je viši zamjenik Visokog predstavnika. Martin Naj. To nisu problemi iz visoke politike, kaže, već stvari koji se tiču svakodnevnog života građana:

“U oblasti ekonomije Vlada RS-a odbija da podrži državni zakon o obligacijama, otežavajući stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora, što je opet apsolutni preduslov za privlačenja stranih investicija i otvaranje novih radnih mjesta.Vlada tog entiteta odbija izdavanje obveznica za izmirivanje potraživanja po osnovu stare devizne štednje. Time ne samo da usporava proces rješenja unutrašnjeg bh. duga već svoje građane lišava državnih obveznica koje imaju znatno veću vrijednost na tržištu.”

Na spisku je i blokiranje koordinacije i razvijanja poljoprivredne politike, odbijanje usvjanja efiskanog zakona o visokom obrazovanju na državnom nivou koji je u skladu sa Bolonjskim procesom. U oblasti odbrane, Vlada RS-a odbija da potpiše sporazum sa Fedracijom BiH o transferu nadležnosti:

“Odgovornost leži naVladi RS-a, a ne na međunarodnoj zajednici. U prošlosti političari ove zemlje oslanjali su se na Ured Viskog predstavnika kako bi uradili teške poslove. Sada, sa početkom procesa stabilizacije i pridruživanja, domaće vlasti moraju preuzeti odgovornost za provođenje reformi koje su neophodne za građane ove zemlje.”

Ako se ponašanje Vlade RS-a ne promijeni, rizikuje da bude promijenjena od glasača na izborima u oktobru iduće godine, dodaje Naj, jer sada je vrijeme da građani, a ne predstavnici međunarodne zajednice, mijenjaju one koji blokiraju evropske integracije.


* * * * *

Ne obazirući se na kritike koje stižu iz Ureda Visokog predstavnika, premijer Vlade RS-a tvrdi da njegova vlada “ima uspjeha i nema afera”. S tim se ne slažu predstavnici opozicionih partija u RS-u.



Iako je Kancelarija Visokog predstavnika za BiH ocijenila rad Vlade RS-a neuspješnim, naročito u segmentu provođenja reformi, premijer RS-a, Pero Bukejlović, smatra da Vlada nema razloga da podnese ostavku jer, kako je rekao, „ima uspjehe i nema afera“.

Lider opozicione Stranke nezavisnih socijaldemokrata, Milorad Dodik, podsjeća da su afere u RS-u svakodnevno prisutne i ne zna čime bi se Vlada RS-a mogla pohvaliti:

“Ja zaista ne znam šta bi mogao da bude uspjeh Vlade, osim činjenice da su preživjeli ovih deset, jedanaest mjeseci.”

Dodik podsjeća da velika afera već mjesecima potresa Rafineriju nafte Bosanski Brod, ali i na činjenicu da je premijer Bukejlović obećao da će izvršiti reviziju privatizacije. Kako od ovog obećanja nije bilo ništa, lider SNSD-a kaže da je premijer RS-a prećutno prihvatio kriminalizovanu privatizaciju:

“U svakom slučaju mislim da je Vlada, ukoliko ima imalo digniteta, morala da provjeri svoje stanje u parlamentu tražeći izglasavanje povjerenja o tome.”

S druge strane, portparol SDS-a, Stanko Pivašević, smatra da institucije RS-a u provođenju reformi prednjače nad institucijama Federacije BiH i dodaje:

“Ali i dalje su optužbe i krivica na RS-u. Bojim se daje i ovaj najnoviji događaj, koji je napravio PDP ne podržavajući ovu vladu, u suštini nastavak jedne hajke koja je započeta od gospodina Tihića. Kad god se RS ustabili, proizvode se neke nove političke igre koje u suštini destabilizuju Vladu i političku scenu u RS-u. Bojim se da ovo sve nije slučajno.”

Na pitanje da li kritika OHR-a u vezi s neprovođenjem seta zakona ima osnova, Pivašević takođe odgovara pitanjem:

“Ne čini li vam se da je ova vlada već dovoljno različitih udaraca amortizovala u oblasti mnogih reformi i mnogo političkih pritisaka je na nju vršeno - da bi imala dovoljno vremena da to sve uskladi u vremenskom prostoru koji je u skladu sa željama nekih ljudi?”

Zekerijah Osmić, iz SDP-a BiH, podsjeća da ova stranka nije ni glasala za sadašnju vladu, smatrajući da vlada SDS-a ne može izvesti reformske procese u RS-u. Za mandat ove vlade, Osmić kaže da je bio opterećen neradom i rezultatima koji RS nisu pomakli u reformskom smislu:

“Ako se tome doda veoma mnogo afera - treba se prisjetiti i Telekoma i Elektroprivrede i Srpskih šuma itd. - ne može se nikako dati prolazna ocjena za Vladu RS-a.”

Šef poslaničkog kluba Partije demokratskog progresa, Veselin Poljašević, podsjeća da je neuspjeh Vlade RS-a upravo razlog zbog kojeg je ova partija prešla u opoziciju:

“Smatramo da je ova vlada neuspješna i da oni sami o sebi samo lijepo pričaju. A objektivne stvari su sasvim drugačije. Mi smo njima početkom godine, doduše teška srca, dali šansu i podršku i kazali smo da ćemo ih pratiti i dati im vrijeme da se pokažu i dokažu. Međutim, očito je da je izgubljeno, evo, gotovo godinu dana i da ta vlada ne samo da nije okrenuta naprijed i da nema viziju nego jednostavno bavi se prošlošću.”
XS
SM
MD
LG