Dostupni linkovi

Evropska perspektiva Kosova


Evropska Unija ce imati znacajnu ulogu i nakon resenja statusa Kosova, ali ona ne moze preuzeti administarciju Kosovom vec se taj odnos treba zasnivati na partnerstvu. To su izjavili celnici kosovskih institucija nakon razgovora sa Fernadom Djentilinijem koji je bio licni izaslanik visokog predstavnika EU Havijera Solane na Kosovu od aprila 2004. godine, kao i njegovim naslednikom svedskim diplomatom Torbjernom Solstremom.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova rekao je da ce se nakon resenja finalnog statusa, nezavisno Kosovo integrisati u evropske strukture:

“Uloga Evropske Unije na Kosovu u buducnosti je velika, i sada je vazna, ali posle priznanja nezavsnosti Kosovo treba da postane clan Unije”, kaze Rugova.

Prema oceni Djentilinija Kosovo se nalazi u odlucujucoj fazi definisanja konacnog statusa. On je kazao kako ce Evropska unija nastaviti da podrzava Kosovo i imace sve vecu ulogu:

“S vremenom uloga EU moze biti samo veca zbog evropske perspektive regiona a Kosovo pripada ovom regionu”, kaze Fernando Djentilini.

Istovremeno kosovski lideri su ocenili kako nece prihvatiti da EU u buducnosti uspostavi svoju administraciju umesto UNMIKa. Evropska Unija je na Kosovu predstavljena u okviru posebnog sektora u administraciji UNMIK-a a od aprila 2004. godine funkcionise i kancelarija Havijera Solane.
XS
SM
MD
LG