Dostupni linkovi

BRISEL


Bez približavanja stavova okončan je u subotu u Briselu prvi dan prvog postdejtonskog sastanka bosanskohercegovačkih političara na temu promene Ustava Bosne i Hercegovine.

Bošnjak Sulejman Tihić se založio za jačanje centralnih vlasti, Srbin Dragan Čavić je rekao da je opstanak Republike Srpske "temeljni uslov" za razgovore, a Hrvat, Dragan Čović je izjavio da se protivi "kozmetičkim promenama ustava BiH jer su one uvek do sada bile na štetu hrvatskog naroda" i da se "ne sme dogoditi da ostanu dva entiteta, Republika Srpska i Federacija BiH, s obzirom da su Hrvati u njoj građani drugog i trećeg reda".

Oli Ren (Olli Rehn), komesar Evropske unije za proširenje je na početku skupa kojem prisustvuju predstavnici osam parlamentarnih stranaka izjavio među ostalim da u evropske integracije Bosna i Hercegovina može da uđe samo kao funkcionalna i sređena država. "Deset godina nakon Dejtona vreme je da Bosna i Hercegovina od izgradnje mira krene prema izgradnji države", rekao je Oli Ren.

Serija sastanaka koja bi trebalo da traje do utorka zatvorena je za javnost.

Predlogom ustavnih promena koje je sačinio američki Institut za mir predviđeno je među ostalim: uvođenje institucije predsednika umesto sadašnjeg predsedništva, ili predsednik i dva potpredsednika koji bi se smenjivali svakih 16 meseci i uvođenje funkcije premijera.

Neki britanski i američki mediji su objavili protekle sedmice da su predlogom značajno ograničena sadašnja ovlašćenja entiteta, i da je prednost bila data zaštiti građanskih, a ne nacionalnih prava.
XS
SM
MD
LG