Dostupni linkovi

Bez izjave o promjeni Dejtonskog sporazuma


Predsjednici Hrvatske i Srbije i Crne Gore, Stjepan Mesić i Svetozar Marović, te član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić nisu danas u Sarajevu potpisali izjavu kojom izražavaju saglasnost za potrebom mijenjanja Dejtonskog sporazuma. Izjava nije potpisana zbog neusaglašenih stavova članova Predsjedništva BiH.

Izjava predviđa da svaka zemlja potpisnica Dejtonskog sporazuma iz regije pojedinačno snosi punu odgovornost za samostalno djelovanje unutar svojih međunarodno priznatih granica, uz nastavak konstruktivne susjedske saradnje na bazi ravnopravnosti, nemiješanja u unutrašnje stvari drugih država, uzajamnog uvažavanja i zajednički utvrđene regionalne politike na bazi evropskih standarda.

Apsurd predstavlja činjenica kako su izjavu bili spremni da potpišu predsjednici Hrvatske i Srbije i Crne Gore, dok je jedini protivnik bio član Predsjedništva BiH Borislav Paravac. Evo šta je o tome rekao član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić:

“Ja u ime Predsjedništva mogu potpisati ako postoji konsenzus. Tog konsenzusa nije danas bilo, nije održana sjednica Predsjedništva, a u usmenim konsultacijama nismo mogli to dogovoriti, tako da nisam ni potpisao tu izjavu. Normalno da predsjednici susjednih država ne žele da potpišu ako o tome ne postoji dogovor u BiH.”

Nepotpisivanje izjave prokomentarisao je i predsjednik Hrvatske, Stjepan Mesić:

”Na jednoj strani su nevladine udruge, a na drugoj su predstavnici izvršne vlasti i nema potrebe da se miješamo u ingerencije i jedne i druge strane. A drugo, Predsjedništvo BiH nije imalo jedinstvenog stava.”

Predsjednik Foruma građana Tuzla, Vehid Šehić, kaže kako nije iznenađen što izjava nije potpisana, te da je ovo dokaz da će Bosni i Hercegovini još dugo trebati međunarodna zajednica u rješavanju unutrašnjih problema. Izjava nije sporazum, a njeno potpisivanje afirmisalo bi političku odgovornost za nešto što je potpisano prije deset godina, kaže Šehić:

“Ne znam šta je razlog neprihvatanja ovakve izjave, niti me interesuje. I nisam iznenađen, jer živimo u vremenu gdje nas ništa ne smije iznenaditi. Ali zašto se izjave moraju potpisivati u Ženevi, Vašingtonu, uz medijaciju stranih, a ne može se dogovoriti oko jedne izjave bez medijatora sa strane? To samo pokazuje da je nama lijek koji se zove međunarodna zajednica i dalje neophodan. I za mene kao građanina BiH je pogubno da dva predsjednika dvije susjedne države prihvataju ovakvu izjavu, a da naše predsjedništvo ne prihvata.”

U okviru završnog dijela Igmanske incijative, koja se tokom dvodnevnog rada bavila desetogodišnjicom Dejtonskog sporazuma i sljedećim koracima saradnje, učesnicima su se obratili član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, i predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović. U obraćanjima su istakli kako je promjena Ustava BiH nužna, te da je postojeće uređenje BiH prepreka na putu za članstvo u evroatlantskim integracijama. Ustav se, ocijenjeno je, treba mijenjati dogovorom i konsenzusom sva tri konstitutivna naroda u BiH.
XS
SM
MD
LG