Dostupni linkovi

Izručenja neće biti


Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske, Mladen Bajić, potvrdio je za naš radio kako je o slučaju Hercegovačka banka, odnosno odbjeglom Anti Jelaviću, u Mostaru razgovarao sa državnim tužiteljem BiH, Marinkom Jurčevićem:

“To znači da ćemo u samo ovoj fazi razmijeniti dokazni materijal i odlučiti kasnije šta ćemo napraviti dalje.”

Mogućnost izručenja koju je, podsjećamo, spominjao tužitelj Džon MekNer, Mladen Bajić je ponovno odbacio:

“Po našim pozitivnim propisima to se ne može dogoditi, jer je Jelavić hrvatski državljanin i prema pravilima i zakonima Republike Hrvatske i Ustavu Republike Hrvatske. U zakonima i BiH i Republike Hrvatske je stvar otprilike stvar na jednak način riješena, kao i uopće po međunarodnim konvencijama. Možemo govoriti samo ako, ako, je li. Može se dogoditi da presuda doista postane pravomoćna, može se dogoditi da bude ukinuta. Različite su procesne situacije u svezi toga. Ali ne mogu ja kao tužitelj, državni odvjetnik Republike Hrvatske, tumačiti propise vezano za BiH.”

Mladen Bajić je demantirao i pisanje nekih hrvatskih novina kako se sastao sa kanadskim tužiteljom Džonom MekNerom, istaknuvši kako je do sada održao sastanak samo sa Jurčevićem. Postojanje dodatnih optužujućih dokaza koji su navodno iz Republike Hrvatske tužitelju MekNeru upućeni još prije dvije godine, a koje kanadski tužitelj nije uvažio u slučaju Hercegovačka banka, glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske nije želio komentirati:

“Prerano je razgovarati o tome. Predmeti koji su u pretkaznenoj fazi ne mogu biti predmet raspravljanja ili iznošenja u javnost.”

Inače, Mladen Bajić bio je jedan od sudionika dvodnevnog regionalnog skupa o procesuiranju ratnih zločina, koji se održava u Mostaru. Nikakvi konkretni dogovori nisu postignuti. Kako je za naš radio potvrdila predsjednica Suda BiH, Medžida Kreso, najviše vremena bilo je posvećeno zaštiti svjedoka:

“Obezbijediti da svjedoci iz različitih država dolaze u zemlju koja ih treba. Na koji način ćemo to obezbijediti npr. ako svjedoci odbiju da dolaze? Hoćemo li upotrebljavati saslušanje putem video linka i ostale načine?”

Kreso je dodala kako je problem dvojnog državljanstva ponovno detektiran, ali i naglasila kako se radi o problemu kojeg trebaju riještiti političari, a ne pravnici.

*****

Sudsko vijeće Posebnog odjela za organizovani i privredni kriminal Suda BiH odlučilo je da razdvoji proces optuženima u slučaju Hrvatska samouprava: Anti Jelaviću, Miroslavu Prci i Draganu Čurčiću. Sudsko vijeće, kojim predsjedava Pjetro Spera, zakazalo je nastavak suđenja Prci i Čurčiću za 7. novembar, te naložilo sudskoj policiji da na ročište, zakazano za isti dan samo u drugo vrijeme, privede Jelavića. Za Jelavićem je raspisana međunarodna potjernica po drugom predmetu, Hercegovačka banka, u kojem je osuđen na deset godina zatvora.

Prema riječima Jelavićevog advokata Josipa Muselimovića postupak protiv njegovog klijenta bit će nastavljan ako i kada se pojavi u BiH:

“Znači bit će razdvojeni, što znači da će se u nekom trenutku ako se gospodin Jelavić pojavi, ili kad se pojavi, prema njemu biti naknadno, s tim što će se sada voditi postupak prema ovoj dvojici suoptuženih osoba, dakle Prci i Čurčiću. Tako je predloženo i nakon vijećanja Sud je to prihvatio i odredio da će nastavak glavne rasprave biti 7. idućega mjeseca, s početkom u 9 sati. Za gospodina Jelavića izdat je nalog da bude priveden putem pravosudne policije, a ako ne bude priveden na tu zakaznu glavnu raspravu, prema njemu će definitivno biti razdvojen.”

Da podsjetimo, optužnica Jelavića, Prcu i Čurčića tereti za podrivanje vojne i odbrambene moći Federacije BiH zbog odluka o raspuštanju hrvatske komponente vojske iz marta 2001. godine.

Ovo je drugi proces pred državnim sudom protiv bivšeg člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića, koji je napustio BiH pred izricanje presude u slučaju Hercegovačka banka. Iako iz Hrvatske nije stigla potvrda da se odbjegli Jelavić krije u ovoj zemlji, tamošnji mediji prenijeli su Jelavićeve izjave da ne vjeruje u bh. sudove, te da će pravdu tražiti negdje drugo.

Na pitanje da li zna gdje se njegov branjenik krije, advokat Muselimović odgovara:

“Ne znam. Ja samo samo pročitao ono što je on izjavio. Ja s njim zaista nemam nikakovog kontakta i ne znam gdje se on nalazi.”

Sudija Spera naložio je tužiocu da u roku od 15 dana uredi optužnicu nakon razdvajanja postupka.
XS
SM
MD
LG