Dostupni linkovi

MOSKVA


Ruske snage bezbednosti saopstile su juce da su spasle grupu talaca i ubile njihove cecenske otmicare, koji su ih drzali tokom pretprosle noci u gradu Nalciku, u severnom Kavkazu. U velikom napadu naoruzanih gerilaca na taj grad prekjuce je poginulo vise desetina ljudi. Predsednik Rusije Vladimir Putin pohvalio je akciju organa bezbednosti u odbrani Nalcika, glavnog grada kavkaske republike Kabardino Balkarije.
Ruske snage bezbednosti trenutno pokusavaju da blokiraju prilaze Nalciku kako bi sprecile upade novih gerilaca i bekstvo preostalih koji su se zabarikadirali u vise zgrada i drze jos neutvrdjen broj talaca.

BAGDAD
Irak je juce zatvorio sve granice sa susedima, uoci danasnjeg referenduma o novom ustavu. Vise militantnih grupa zapretilo je da ce novim napadima spreciti izlazak gradjana na referendum. Oko glasackih mesta u Bagdadu i ostalim velikim gradovima postavljene su barikade. U Bagdadu je od preksinoc na snazi policijski sat, a svim privatnim motornim vozilima u potpunosti je zabranjeno kretanje u sledeca dva dana.
Prema podacima iracke Centralne izborne komisije (CIK), u Iraku je registrovano 15,5 miliona biraca. Oko 100.000 policajaca i vojnika bice na duznosti, a, ako bude potrebno, pomocice im i oko 160.000 stranih vojnika, mahom
Amerikanaca. Glasanje ce nadgledati oko 500 posmatraca iz medjunarodnih grupa, a CIK se nada da ce rezultati biti saopsteni pet dana posle glasanja.
XS
SM
MD
LG