Dostupni linkovi

Skupe evropske reforme u zdravstvu


Od prvog listopada ove godine svi hrvatski građani za svaku liječničku uputnicu moraju platiti 10 kuna. Predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata, Mario Drlje, upozorava da mnogi ljudi, koji mjesečno trebaju više uputnica, jednostavno to ne mogu podnijeti:

''Tko ima novca, može liječniku, a tko nema, mora čekati da biologija uradi svoje.''

Zagrepčanka Jadranka Kurtić oboljela je prije godinu dana od raka limfnih čvorova. Liječi se na zagrebačkom kliničkom centru Rebro, ali bolnica nije imala novaca za skupi lijek koji joj je neophodan, pa je sama morala dignuti kredit da bi spasila život:

''Morala sam kupiti lijek u roku od osam dana, pa i drugi u roku od osam dana. Imam mirovinu oko 1500 kuna. Mogla sam dignuti 15 tisuća kuna na kredit, a ostalo sam posudila. Dva lijeka su koštala 22 tisuće kuna. Ako smo sirotinja, ne smijemo biti bolesni.''

Hrvatska udruga pacijenata zahtijeva stoga od vlade da u reformi zdravstva usvoji princip solidarnosti, a ne samo interes kapitala i politike:

''Nitko nam ne može zamjeriti, ni Evropska unija, pa ni cijeli svijet, ako jedni drugima pomažemo. Samo je pitanje uprave na koji način to možemo realizirati.''

Zahtjev za raspisivanjem referenduma o načelu solidarnosti u liječenju podržava i više hrvatskih sindikata. Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, Spomenka Avberšek:

''Znamo da reforma zdravstva sigurno nije lagana, ali počinje sa drugačijim stvarima i u drugačijem obliku, nego što oni to sada rade. Oni uvode takse. Čak i bolovanja, koja su išla na teret HZZ-ova od 42 dana, žele prebaciti na poslodavca.''

Riječ je o tome kakva Hrvatska želi biti, dakle o čistoj političkoj odluci – kaže član Nacionalnog zdravstvenog vijeća, doktor Slobodan Lang:

''Nitko se Hrvatskoj neće miješati u odluku da li će liječenje u Hrvatskoj biti zajednički interes svih građana, da li će se naplaćivati ili ne.''

Pozvao je sve civilne udruge da se založe za načelo solidarnosti i natjeraju hrvatski Sabor da donese takvu odluku kao što je to, podsjeća Lang, učinio i britanski Parlament:

''Koji je rekao da je doživljaj ekonomičnosti Velike Britanije u tome da ljudi žive.''
XS
SM
MD
LG