Dostupni linkovi

LUKSEMBURG


Ministri inostranih poslova Evropske Unije nisu uspeli na vanrednom sastankuu u nedelju vecce u Luksemburgu da se dogovore o poccetku pregovora sa Turskom, predvidjenih za ponedeljak.
U diplomatskim izvorima se saznaje da cce se razgovori 25-torke nastaviti u ponedeljak. Mada je Austrija delimiccno ublazzila svoj stav, ona i dalje insistira da se u pregovaracki okvir navede alternativa punopravnom cclanstvu Turske – privilegovano partnerstvo. Becc trazzi dodatne garancije da cce EU biti u stanju da apsorbuje veliku i siromassnu Tursku. Francuski ministar inostranih poslova Filip Blejzi (Philippe Blazy) rekao je u jednom radijskom intervju da cce pregovori sa Turskom, koji mogu da traju i visse od deceniju, mozzda zavrssiti u ojaccanom partnerstvu a ne punopravnom cclanstvu.
Britanski ministar spoljnih poslova Dzek Strou podrzao je pocetak pristupnih pregovora Turske sa Evropskom unijom i upozorio na opasnost od produbljivanja podela izmedu hrissccanski i islamskih zemalja. On je kazao da Turska treba da ude u Uniju, a ne da bude odgurnuta u "drugom smeru". Turski ministar spoljnih posloba Abdulah Gul rekao je ranije da neche otputovati u Luksemburg, na ccelu turske delegacije, sve dok mandat za pregovore ne bude odobren, a neuspeh nochassnjih razgovora znacci da che razgovori Turska-EU biti odlozzeni na nekoliko sati, a mozzda i duzze. Turski premijer Redzzep Tajip Erdogan rekao je ranije da che Turska nastaviti sa politicckim, pravnim i ekonomskim reformama i ako ministri ne donesu odluku na sastanku. Turska od 1963. godine i potpisivanja sporazuma o pridruzzivanju
pokussava da udje u EU.
XS
SM
MD
LG