Dostupni linkovi

LUXEMBOURG


Ministri spoljnih poslova Evropske unije veceras na vanrednom sastanku u Luxembourgu pokusavaju da uklone poslednju prepreku za otvaranje pregovora s Turskom, sto je predvidjeno za sjutra. Zbog insistiranja Austrije da se u pregovaracki okvir navede alternativa punopravnom elanstvu, EU jos nije usvojila taj dokument, koji se mora donijeti jednoglasno i bez kojeg pregovori ne mogu poceti. Britanski ministar spoljnih poslova Džek Strou podržao je danas početak pristupnih pregovora Turske sa Evropskom unijom i upozorio na opasnost od produbljivanja podjela između pravoslavnih i muslimanskih zemalja.
LUXEMBOURG
U Luxembourgu ce sjutra biti odrzan redovni sastanak Savjeta Evropske unije. Sefovi diplomatija ce, kako je najavljeno, dati zeleno svjetlo za pregovore o sporazumu o pridruzivanju sa Srbijom i Crnom Gorom.
ZAGREB
Zvanicni Zagreb s nadom i zebnjom ocekuje sutrasnji sastanak radne grupe koja istoga dana,Savjetu ministara Europske Unije, treba da predlozi pocetak pregovora o pristupu Hrvatske Europskoj Uniji ili ponovno odgadjanje . Hrvatski premijer Ivo Sanader, veceras i sutra, pokusace u Luksebmurgu, da uvjeri lobiste i diplomate da Hrvatska potpuno saraduje s Haskim sudom i ispunjava sve kriterije za pocetak pregovora.
PODGORICA
Crnogorska ministarka za evropske integracije Gordana Djurovich occekuje da che ministri Evropske unije sutra usvojiti direktivu za poccetak pregovora, koju Crna Gora occekuje sa pripremljenom platformom.
SARAJEVO
Predsjedavajuci Vijeca ministara BiH Adnan Terzic je izjavio u intervjuu za banjalucke “Nezavisne novine” kako nema namjeru da podnese ostavku na mjesto predsjedavajuceg, ali tvrdi da bi mu odgovarao razvoj situacije u kojoj bi mu Predsjednistvo BiH oduzelo mandat na ovo mjesto. Terzic je rekao da ne razmislja o ostavci, tvrdeci da je zahvaljujuci njegovim naporima BiH presla veliki dio puta u Evropsku uniju.
BEOGRAD
Ministar za drzzavnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Zoran Lonccar ocjenio je u nedjelju da je odluka Hasskog tribunala o prijevremenom pusstanju na slobodu Nebojsse Pavkovicha i Sretena Lukicha "od izuzetnog znaccaja" za proces saradnje SCG sa tim sudom.
BEOGRAD
Predsjednik Srbije Boris Tadich zatrazziche od Vlade Srbije da iznese sve ccinjenice o sluccaju zadrzzavanja u pritvoru bivsseg ministra pravde Vladana Baticha i utrdjivanje eventualne odgovornosti nadlezznih, saopssteno je u nedjelju iz kabineta predsednika. Tadić je uputio pismo Vladanu Batiću u kojem ga moli da mu dostavi informacije o svim okolnostima njegovog zadržavanja u pritvoru
PRISHTINA
Lider najvece opozicione stranke kosovskih Albanaca Hasim Taci zatrazio je jos jednom od skupstine Kosova da proglasi nezavisnost Kosova. Prema rijecima Tacija o nezavisnosti se ne sme pregovarati vec razgovori o statusu treba da obuhvate nacine izgradnje drzave Kosova.
BANJA LUKA
Udruzenje gradjana za povratak stare devizne stednje u Bosni i Hercegovini i dijaspori nezadovoljni nacinom na koji se rijesava pitanje deviznih stedisa za davdeseti oktobar najavili su blokadu Centralne banke Bosne i Hercegovine
GAZA
Pripadnici palestinske policije i islamističkog pokreta Hamas sukobili su se danas i izvan glavne bolnice Gaze.
Aktivisti Hamasa gađali su protivtenkovskim raketama i iz automatskog oružja na palestinsku policiju. Prema riječima jednog palestinskog ljekara, aktivisti Hamasa su ranili 15 Palestinaca i napali policijsku stanicu u Gazi.
GAZA
Izrael je suspendovao vojnu operaciju u pojasu Gaze nakon sto su palestinski militanti prestali sa raketnim napadima, ali je spreman da je nastavi ako dodje do novih napada.
DUBAI
Teroristiccka organizacija Al Qaida danas je saopsstila da je otela dvoje americckih marinaca u
zapadnom Iraku i kao uslov za njihovo pusstanje na slobodu armiji SAD dala ultimatum od 24 sata da oslobodi sunitske zarobljenice.
BAGDAD
Nepoznati napadači ubili su u Bagdadu generalnog direktora Ministarstva javnih poslova Safa Muhameda, saopštila je iračka policija. Agencije prenose da je Muhamed ubijen u Mansuru, zapadnom dijelu Bagdada, kao i da je to poslednji u nizu napada na vladine službenike i biznismene.
DZAKARTA
Ambasada SAD u Dzakarti upozorila je danas amerieke drzavljane da su oni i njihovi interesi glavna meta napada u Indoneziji, nakon jucrasnjih eksplozija u restoranima na ostrvu Bali, u kojima su poginula najmanje 36 lica. U pismu, ambasada navodi, kako ima pouzdane informacije da teroristi planiraju jos napada u Indoneziji.
IRAK
Amerieke trupe u Iraku ubile su najmanje osam pobunjenika u jednom selu u blizini granice sa Sirijom, prvog dana nove vojne ofanzive "celicna pesnica", saopstila je danas vojska SAD. Oko 1.000 americkih vojnika, uz podrsku helikoptera i aviona, poceli su jueer ofanzivu protiv militanata Al Kaide, sa ciljem da uguse nasilje pred referendum o novom ustavu Iraka.
MIRANSAH
Dvojica pakistanskih vojnika su ubijena, a eetvorica ranjena u napadima militanata teroristieke mreze Al Qaida u blizini avganistanske granice. Militanti su rano jutros ispalili rakete na vojni kontrolni punkt, u blizini grada Miransaha, u pakistanskom plemenskom regionu Sjeverni Vaziristan, 400 kilometara jugozapadno od Islamabada.
BERLIN
Njemaccka Hrisschansko-demokarstka unija (CDU) kandidata za kancelara Angele Merkel dobiche poslijee danassnjih naknadnih izbora u Drezdenu najverovatnije joss jedan
mandat u Bundestagu.
SAN SALVADOR
U erupciji najveæeg vulkana u Salvadoru, prvi put za posljednjih 100 godina, poginulo je dvoje ljudi, dok je nekoliko hiljada bilo prisiljeno da napusti svoje domove. Vulkan Ijamatepek, poznat kao Santa Ana, izbacio je vrelo kamenje, pepeo i kljucalu vodu i veliki plamen dima koji je dostigao visinu od 16 kilometara. Oeekuje se evakuacija jos 3 000 ljudi.
XS
SM
MD
LG