Dostupni linkovi

BAGDAD


Iraccke vlasti kritikovale su britanske trupe u Basri zbog akcije spasavanja dva svoja vojnika koje je u zatvoru drzzala lokalna milicija. Dva britanska vojnika preobuccena u arapsku nossnju prema verziji zvaniccnog Londona zaustavila je na kontrolnom punktu iraccka policija i nakon razmene vatre predala lokalnoj miliciji koju ne kontrolisse vlada. Prema verziji domaccih vlasti na kontrolnom punktu britanski vojnici izazvali su sukob u kome je poginulo pet iracckih policajaca. Nakon toga usledila je akcija britanskih snaga koje su koristecci tenkove i helikoptere oslobodile dvojicu vojnika iz zatvora. Britanski ambasador u Iraku Wiliam Peti. "Nissta nije ukazivalo da britanski vojnici planiraju teroristicki napad. Oni su bili u tajnoj misiji obuceni u arapsku nossnju u nastojanju da se stope sa lokalnim stanovinisstvom. To nije neobiccno kada su vojnici u antiteroristicckoj akciji. Akcija njihovog spasavanja iz zatvora preduzeta je tek onda kada im je zzivot bio ugrozzen", rekao je britanski ambasador. Bez obzira na medjusobne optuzzbe, zvaniccni Bagdad i London isticcu da njihovi odnosi nisu u krizi.

BEC/TEHERAN
Predstavnici Sjedinjenih Drzava, Evropske unije, Kanade i Japana jos nisu uspeli da pridobiju Rusiju u nastojanju da se, zbog kontroverznog nuklearnog programa, Iran prijavi Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Rusija je glavni snabdevac opreme i tehnologije za iranski nuklearni program o kojem drugi dan u Becu raspravlja Medjunarodna agencija za nuklearnu energiju.
U medjuvremenu glavni iranski pregovarac Ali Larijani na konferenciji za novinare u Teheranu je upozorio. "Ako zzele da nam prete, da sluccaj Irana proslede Savetu bezbednosti, onda ccemo mi obnoviti proces obogaccivanja urana u postrojenju u Natanzu. Ako koristitie jezik nasilja, onda Iran nema drugog izbora nego da napusti Sporazum o nessirenju nuklearnog oruzzja. Ako bi pak prevladao jezik razuma, mi smo spremni da nastavimo dijalog", rekao je glavni iranski pregovarac Larijani.
XS
SM
MD
LG