Dostupni linkovi

BECC


Francuska, Nemaccka i Velika Britanije poccele su izradu nacrta rezolucije kojom se Medjunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) poziva da prijavi Iran Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, radi moguchih sankcija. Upravno telo IAEA, koje ima 35 cclanova, zapoccenje u ponedeljak sedmodnevno zasedanje, na kome cce se izjasniti o ovoj rezoluciji. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedzzad rekao je na zasedanju Generalne skupsstini Ujedinjenih nacija da che Teheran istrajati u nameri da napravi nuklearno gorivo za mirnodopske potrebe, a Zapad se plassi da bi iranski nuklearni program mogao da posluzzi za stvaranje atomskog oruzzja.
Ruski predsednik Vladimir Putin je u medjuvremenu u Washingtonu izjavio da Iran dovoljno saradjuje sa Medjunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) i da bi “sankcije UN kojima preti EU, mogli samo da dovedu do ccorsokaka.
Medjunarodni pritisak na Iran je pojaccan od prosslog meseca, kada su vlasti te zemlje skinule peccate UN na elektrani za preradu uranijuma kod Ishafana i obnovile njen rad. On je suspendovan u novembru, na osnovu sporazuma sa "EU 3".
XS
SM
MD
LG