Dostupni linkovi

BERLIN


Prema prvim nezvaniccnim rezultatima prevremeni parlamentarni izbori u Nemacckoj zavrseni su bez jasnog pobednika. Favorit, opoziciona Hrischansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel, dobila je 35,2 odsto glasova, znatno manje od predvidjanih oko 42 procenata. Socijaldemokratska partija (SPD) kancelara Gerharda Schroedera osvojila je 34 odsto.
Sreder je istakao da zzeli da i u naredne ccetiri godine formira stabilnu vladu, isticcucci da je opozicioni blok dozziveo neuspeh. Istovremeno, Angela Mekel je naglasila da njenoj partiji kao pojedinaccno najjaccnoj u parlamentu pripada pravo da vodi zemlju.
Koaliconi Ssrederov partner, Savez 90/Zeleni sefa diplomatije Joske Fischera, kome je pripalo je 8,4 odsto glasova, najavio je povlaccenje u opoziciju. Liberali (FDP), koji su u predizbornu kampanju ussli kao potencijalni koalcioni partner konzervativaca, osvojili su 10,1 odsto, ssto je njihov najbolji rezultat dosada, odbacujucci pri tom moguccnost uccesscca u vladi sa socijaldemokratama i zelenima. Levica, koju ccine izmedju ostalog istoccnonemaccki reformisani komunisti, dobila je 8,5 odsto glasova. Medjutim, i Ssreder i Angela Merkel, istakli su da ne zzele da sa komunistima formiraju koaliciju. Time se ocrtava moguchnost velike koalicije izmedju konzervativaca i socijaldemokrata, sto se dosada desilo samo jedanput, krajem 60-tih godina prosslog veka.
XS
SM
MD
LG