Dostupni linkovi

Političke igre nisu dovršene


Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić odstupiće od dužnosti u okviru dogovora između Vlada Srbije i Crne Gore i organa državne zajednice. Ovo je dodatno saopšteno iz Ministarstva odbrane kao zaključak ministra Davinića i srpskog premijera Vojislava Koštunice nakon prvobitnih kontradiktornih i nejasnih saopštenja iz Vlade Srbije i Ministarstva odbrane. Davinić je izgubio podršku Vlade Srbije i to je jednoglasna stav Vlade, izjavio je Mlađen Dinkić, ministar finansija i Davinićev stranački kolega. Dinkić je prvobitno zahtevajući da Davinić prihvati pomoćnika koji bi se bavio finansijama u vojsci i izjavio i da je stranka ako taj predlog ne prođe spremna da se odrekne mesta ministra odbrane. Sada pak Dinkić koji je potpredsednik stranke G17 Plus nije želeo da govori o personalnim rešenjima ustvrdiviši da to nije bitno, već da je potrebno uspostavljanje sistema koji će omogućiti odgovorno trošenja novca u skladu sa budžetom koji je Skupština izglasala.

“Ja odgovaram za trošenja novca iz državne kase bez obzira o kom se ministarstvu radi i ja ću sutra na Vladi podneti izveštaj Vladi o nalazima budžetske inspekcije.”

Nešto konkretniji bio je Čedomir Antić, visoki funkcioner G17 Plus.

“Mi naravno imamo i svog kandidata za mesto ali bi bilo krajnje neetično da sada to iznosimo dok ne vidimo prosto šta će biti sa svim tim zato što mi, kao što vrlo dobro znate i to potvrđuje tezu snage G17 Plus da treba što pre da se raspadne državne zajednice da Srbija stekne nezavisnost, imamo jednu situaciju u kojoj je nemoguće smeniti ministra a da ne smenite ceo Savet. I sada je ministar navodno podneo ali pošto se kod njega vrlo često to mišljenje menja može se desiti da to prosto i ne bude tako u narednih 12 ili 24 časa.”

U međuvremeno mediji licitiraju imenima budućeg ministra odbrane. Tako recimo Građanski list pozivajući se na izvor blizak vladajućoj koaliciji kao najverovatnijeg kandidata navodi Vlajka Senića, potpredsednika Srpskog pokreta obnove. Takođe se u javnosti kao kandidat Srspkog pokreta obnove pominje i Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost. Prethodno su svi beogradski mediji preneli da je funkcioner Demokratske partije socijalista Crne Gore Miodrag Vuković izjavio da će Crna Gora prihvatiti smenu Davinića samo ako na to mesto dođe neko iz SPO-a. Sanja Čeković, potpredsednik SPO-a kaže da će stranka odlučiti da li i ko bi mogao da bude kadidat ako je koalicioni partneri ponude mesto ministra odbrane ali demantuje da je do sada bilo takvih razgovora.

“Odgovorno vam izjavljujem da ni jedan razgovor u Srpskom pokretu obnove nije vođen koji se vezuje za bilo koje ime, ni gospodina Senića ni Orhana Dragaša za tu funkciju. Dakle, sve je to u domenu nekih priča, Srpski pokret obnove se tom tematikom nije bavio.”

No, za razliku od Srpskog pokreta obnove, Čedomir Antić, funkcioner G17 Plus, drugačije gleda na izjavu Miodraga Vukovića.

“Pa ja prosto da vam kažem i ja bih voleo da neko drugi bude na vlasti u Crnoj Gori ali niko me ne pita. Prosto mene čudi kada slušam gospodina Vukovića ja stalno pomišljam da je on već u tom inostranstvu za koje se već toliko dugo sprema. Ako je indenpendista kao što bi trebalo da bude onda ne bi trebalo da se meša u naše poslove.”

A vojni analitičar Zoran Dragišić misli da će procedura za izbor novog ministra odbrane potrajati i da će prouzrokovati političke obračune.

“Ja mislim da će crnogorska vlast nastaviti da pravi ‘probleme’ Vladi Srbije. Dakle, reč je o političkim igrama, da će biti pretpostavljam uslovljavanja sa Srpskim pokretom odbrane, G17 se ne izjašnjava o svom kandidatu a moguće da se pojavi čak neko iz Crne Gore.”

U međuvremenu beogradski mediji spekulišu i smenom načelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore Dragana Paskaša. Prema tim navodima mesto načelnika Generalštaba trebalo bi da pripadne jednoj članici državne zajednice a mesto ministra odbrane drugoj. Međutim, Zoran Dragišić sa Fakulteta za civilnu odbranu smatra da smena u paketu ministra odbrane i načelnika Generalštaba ne bi bila dobra.

“Mislim da vojsku treba ostaviti po strani što je moguće više. Naravno ona nikako ne može da ostane po strane od svih političkih problema vezanih za ministra odbrane, ali mislim da nije dobro uvlačiti vojsku u ovu vrstu političkih igara.”
XS
SM
MD
LG