Dostupni linkovi

ZAGREB


Glavni tuzilac Haskog tribunala Carla del Ponte ce pocetkom septembra izvijestiti Evropsku uniju (EU) o tome da li Hrvatska u potpunosti saradjuje sa tim sudom, pise danas zagrebacki “Vjesnik” pozivajuci se na diplomatske izvore. List navodi kako ce na osnovu tog misljenja Brisel odluciti hoce li pregovori s Hrvatskom poceti na jesen ili ce opet biti odgodjeni. Za odluku o pocetku pregovora potrebni su konkretni dokazi o punoj saradnji sa Hagom, a jedan od najvaznijih je efikasno razbijanje mreze ljudi koji pomazu odbjeglom generalu Anti Gotovini.

HAG
Haski zatvorenik, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Seselj, zapoceo je pred Haskim tribunalom svjedocenje na sudjenju bivsem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Milosevicu za ratne zlocine i genocid. Kao svjedok odbrane Seselj je negirao tvrdnju iz optuznice da je postojao "udruzeni zlocinacki plan" za protjerivanje Albanaca sa Kosova. On je potvrdio da se njegova stranka, za razliku od Miloseviceve Socijalisticke partije Srbije, zalagala za veliku Srbiju kako bi vecina Srba sa prostora bivse Jugoslavije zivjela u jednoj drzavi.

SARAJEVO
Udruzenje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) osudilo je odluku vlade da odlozi pregovore sa poloprivrednicima o stanju u tom sektoru privredjivanja. U saopstenju se navodi da takav odnos vlasti pokazuje da vladajuca koalicija nije spremna provesti reforme u agraru, kao ni bilo koje druge reforme koje bi za cilj imale bolji zivot gradana.
XS
SM
MD
LG