Dostupni linkovi

Dug porodice Milošević "Elektromoravi" pola miliona


U “Elektromoravi” su nam potvrdili da dug postoji, ali su nam rekli da podatak koliko taj dug iznosi ne mogu da iznesu u javnost zbog politike zaštite korisnika javnih usluga. Ipak, direktor “Elektromorave”, Dragan Živković, rekao nam je da je nevenčana supruga Marka Miloševića, Milica Gajić, pokušala da kroz reprogram vrati dug, ali je tada isplatila svega oko 100.000 dinara. Najkasnije do utorka “Elektromorava” će tolerisati dug Miloševićevih. Ukoliko makar deo od 200.000 dinara u naredna dva dana ne bude plaćen, kuća Miloševićevih u Požarevcu ostaće bez struje.

Najviši funkcioneri stranaka koji čine vladajuću koaliciju zahtevali su smenu tužioca koji je Milovanovićev iskaz uzeo van glavnog pretresa i bez prisustva svedoka. Zamenik okružnog tužioca u Požarevcu, Dmitar Krstev, 5. oktobra 2000. godine učlanio se u Otpor. Samo mesec dana pre toga, 4. septembra, u ime kolegijuma Okružnog tužilaštva u Požarevcu, Savezu žena Jugoslavije Krstev je poslao pismeni predlog da se za ženu decenije proglasi profesor dr. Mirjana Marković. Prilikom izbora na pravosudne funkcije, pored stručnih kvaliteta, pretpostavljamo da bi trebalo da se uzima u obzir i moralna podobnost osobe koja se na pravosudnu funkciju bira. Ispostavilo se da je Milovanović u iskazu datom Krstevu rekao da ga Marko nije prinuđivao na bilo šta, te da je Krstev na osnovu toga povukao optužnicu.
Milovanović je pre toga rekao da iskaz nije menjao:

“Iskaz koji sam dao pred Okružnim sudom odnosio se na isti iskaz koji sam dao i pred Opštinskim sudom u Požarevcu.”

Pored činjenice da Milovanović, kao oštećeni u svojstvu svedoka, daje iskaz o tome šta se desilo 7. marta 2000. godine, Krstev zanemaruje činjenicu da postoje svedoci koji su na glavnom pretresu ispričali na šta im se Milovanović žalio kobne večeri. Živadinu Jotiću, Milovanović je, na primer, ispričao iste noći da mu je Marko Milošević pretio da će ga na komade iseći motornom testerom.

“Ja se sećam kad se to dogodilo zašto što je Zoran Milovanović prvo mene pozvao. Te večeri ja sam ga zatekao u stanju uzbuđenja. Znam da je bilo hladno i da je Zoran Milovanović bio bos, bez jedne patike, vidno uplakan i crven kao bulka. Na prvom pretresu koji je bio na suđenju, on je rekao kako je pokušano tu..., ali na drugom, gde sam ja bio svedok, Zoran je izjavio kako se ne seća da je ovaj vadio motornu testeru. Ja sam onda rekao na sudu da se ja sećam ako je on zaboravio.”

Milovanović se zbog trauma zadobijenih 7. marta leči od posttraumatskog stresnog sindroma, o čemu svedoči psihijatar Vojin Kuzmanović:

“Mogu da kažem da je Zoran Milovanović lečen kod mene zbog simptoma posttraumatskog stresnog poremećaja koji je trajao duže vreme po kritičnom događaju o kome se ovde radi. Na osnovu anamnestičnih podataka saznao sam da je maltretiran u prostorijama preduzeća Madona. Rekao mi je ko su bili akteri, između ostalog, naveo je i Marka Miloševića koji mu je pretio testerom i potencijalnim ubistvom.”

Ukoliko elemenata za gonjenje Marka Miloševića za izvršeno prinudno delo zaista nema, normalna procedura bi podrazumevala da se oštećeni Milovanović o tome izjasni na glavnom pretresu, a ne van očiju javnosti. Postavlja se i pitanje šta bi, kao svedoci na pretresu, ispričali ostali optuženi, saradnici Marka Miloševića, nakon što se protiv Marka optužnica povukla, a protiv njih ne. Kako god, tužiočevu odluku nemoguće je povući, zahvaljujući čemu Marko može slobodno da putuje po svetu, ali i da se vrati u zemlju. Ukoliko se u zemlju vrati, nije sigurno da bi u kući u Požarevcu imao struje. Naime, u javnom preduzeću “Elektromorava” su nam najavili da će, pod uslovom da Miloševići ne plate makar 200.000 od ukupno 600.000 dinara duga, do utorka posle podne, nekada vladajućoj porodici u Srbiji, struja biti isključena.
XS
SM
MD
LG