Dostupni linkovi

WASHINGTON


Bushova administracija se juce izjasnila protiv predloga federalnog zakona koji bi novinarima omogucio da zastite identitet poverljivih izvora, ocenivsi da bi taj zakon bio ozbiljna prepreka u radu organa reda i borbi protiv terorizma. Predlog zakona predvidja da bi sudovi i tuzilastva, osim u slucajevima direktnog ugrozavanja nacionalne bezbednosti, morali da iscrpe sve druge metode dolaska do informacija pre nego sto medijske kuce i novinare pozovu da svedoce. Trideset jedna americka drzava i Distrikt Kolumbija vec imaju ovakav zakono, ali on na federalnom nivou ne postoji.
U pisanom svedocenju senatskom odboru za pravosudje, zamenik americkog drzavnog tuzioca James Comey zakon je odbacio kao los, ocenivsi da bi njegova primena mogla dovesti do pokrivanja zlocinackih ili teroristickih organizacija, kao sto je Al Qaeda.
Vrhovni sud Sjedinjenih Americkih Drzava potvrdio je krajem juna presudu prvostepenog suda da novinarka New York Timesa Judith Miller i njen kolega iz casopisa Time Matthew Cooper budu kaznjeni zatvorom zato sto poroti koja je istrazivala odavanje imena operativke CIA-e Valery Plame nisu otkrili ko su bili njihovi poverljivi izvori u Bushovoj administracji. Otkrivanje identiteta nekog obavestajca na tajnom zadatku je krivicno delo u SAD. Novinarka Miller vec izdrzava zatvorsku kaznu, Matthew Cooper je dobio licno odobrenje svog izvora da svedoci.
XS
SM
MD
LG