Dostupni linkovi

SREBRENICA


Vise od 50 hiljada gradjana Bosne i Hercegovine , te najugledniji predstavnici sesdesetak drzava i medjunarodnih organizacija pristustvovali su u Potocarima obiljezavanju desete godisnjice masakra srebrenickih Bosnjaka. Clan Predsjednistva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihic ocijenio je da se samo na temeljima istine i pravde mogu graditi povjerenje i buducnost.
Tihic je precizirao da je u Srebrenici ubijeno najmanje 7808 Bosnjaka.
Izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Mark Braun kazao je da ce tragedija Srebrenice uvijek opterecivati istoriju svjetske organizacije.
Americki ambasador za pitanja ratnih zlocina Pjer Risar Prosper upozorio je da se Dejtonski sporazum mora u potpunosti postovati i da izabrani zvanicnici u Bosni i Hercegovini nemaju luksuz da biraju sta ce iz tog ugovora sprovoditi.
Prosper je porucio da Amerika zna da posao nije zavrsen dok se svi odgovorni za masakr u Srebrenici ne izvedu pred lice pravde. Britanski ministar inostranih poslova Dzek Stro, cija zemlja predsjedava Evropskom unijom obracajuci se ucesnicima komemorativnog skupa u Potocarima izrazio je duboko zaljenje i iskreno izvinjenje porodicama zrtava.
Predsjednik Haskog tribunala Teodor Meron potsjetio je u Potocarima da je Tribunal presudom Radislavu Krsticu iznio jasan stav da su snage bosanskih Srba izvrsile genocid. Nekoliko hiljada srebrenickih Bosnjaka ubijeno je samo zato sto su bili Bosnjaci kazao je Meron.
XS
SM
MD
LG