Dostupni linkovi

Kosovski Srbi sve bliži ulasku u institucije vlasti


Srpska lista jos uvek nije donela odluku o ucescu njenih predstavnika u privremenim insitucijama samouprave na Kosovu, ali prema recima Gorana Bogdanovica, zvanicnika te liste, i Beograd i kosovski Srbi smatraju da je ucesce neophodno, kako bi se prezentovali i branili interesi srpske zajednice. Bogdanovic ocenjuje da neucescem u institucijama nista nije postignuto, dok se istovremeno ne zna dali bi se situacija popravila da su Srbi deo vlasti na Kosovu. Ipak ceka se odluka Beograda:

“Mi stojimo na raspolaganju zvanicnom Beogradu i ako zvanicni Beograd proceni da nase ucesce moze da dovede do poboljsanja situacije mi cemo svakako to prihvatiti, jer bez podrske zvanicnog Beograda mi ne zelimo da ucestvujemo”.

Priblizavanje perioda predvidjenog za pocetak razgovora o konacnom statusu Kosova, moze podstaci Srbe da udju u institucije. Bogdanovic kaze kako i drzavni vrh u Beogradu i predstavnici kosovskih Srba smatraju da je neophodno ucestvovati u radu kosovskog parlamenta i vlade, s obzirom da je u toku proces sprovodjenja standarda, i da je neophodno izvrsiti pripreme za pocetak razgovora o konacnom statusu:

“I zvanicni Beograd i mi iz Srpske liste razmisljamo o tome da ipak treba ucestvovati u institucijama jer vreme ide mi moramo da se pripremamo, moramo da napravimo platformu za buduce pregovore (o statusu), moramo da ucestvujemo jer nikome ovde nije potrebnije da se ispune standardi nego srpskoj zajednici”.

Kosovski Srbi imaju deset rezervisanih poslanickih mesta i dva ministarska. I dok dva poslanika Srpske demokratske stranke ucestvuju u radu parlamenta, a njen lider Slavisa Petkovic je ministar za povratak, osam poslanika Srpske liste ne prisustvuju sednicama parlamenta, a i dalje je upraznjeno ministarsko mesto rezervisano za tu srpsku politicku grupaciju. Medjutim pojedini predstavnici Srpske liste ucestvuju u radu skupstinskih odbora i primaju zvanicne delegacije.

Bogdanovic ocenjuje da je u Beogradu stvorena pozitivna klima oko neophodnosti ulaska Srba u skupstinu i vladu Kosova.

“Mi cemo imati vrlo brzo i odluku drzavnog saveta za Kosovo oko naseg ucesca u tim institucijama. Mislim da je u Beogradu shvacena sva ozbiljnost situacije koja vlada ovde na Kosovu, i mislim da ce politicari koji su odgovorni doneti jednu takvu odluku. Jer bez ucesca u institucijama, u radnim grupama mislim da se interesi srpske zajednice ne mogu ostvariti na onakav nacin kakav mi zelimo”.
XS
SM
MD
LG